Kezdőoldal » Sport, mozgás » Labdajátékok » Az ilyen Bergkamp-féle cseleke...

Az ilyen Bergkamp-féle cseleket annyira nehéz megcsinálni?

Figyelt kérdés
Nem értek ehhez a részéhez, természetesen nem nekem, vagy egy átlagembernek, mert úgy persze, hogy borzasztó nehéz, de ha belegondolok, hogy ezek azért ismert figurák, be lehet gyakorolni, és a meglátásaik, technikájuk, ritmusérzékük terén azok a focisták, akik a topligákban vannak, közel szuperhős nagyságúak, mestereik ennek a sportnak. Most ehhez képest én nem nagyon látok hasonló gólt, azóta se, mint pld. ez amit Bergkamp csinált, hogy úgy vette át háttal, hogy a labda az egyik irányból, ő meg a másik irányból tudta pont megkerülni a védőt és így megverni őt. És így vagyok a többi legendás csellel is, lehet én vagyok a hülye, sőt biztos, de amellett, hogy csodálom ezeket a mozdulatokat, nem tudom őket olyan piedesztálra emelni, hogy "igen, a legendás mozdulat", szóval én az ügyes gólgép támadóktól fordulónként várnék sok-sok ehhez hasonlót. Lehet azzal van összefüggésbe, hogy én is amellett, hogy tényleg nagyon szemrevaló, esztétikailag tökély egy ilyen mozdulat, mégis világ életemben az ilyen cselgépek helyett, inkább azt tartottam egyedülállónak, ha valaki 95%-os pontossággal passzolt, úgy 125-öt meccsenként (!), egy egész szezonon keresztül, mint Xavi, vagy pld. mint most Kanté, aki olyan, mint a gép, meccsenként bemutat vagy nem tudom 4-5 szerelést és labdaszerzést, és tényleg olyan hajtóerőt ad a csapat középpályájának, azzal, hogy olyan, mint a mérgezett egér, vagy mint akit valami motor hajt, mert egyszerűen képtelen elfáradni. Nekem ez az egy-egy villanás valahogy értéktelenebb egyrészt, másrészt lényegében furcsállom, hogy ekkora kincsként kezeljük, az én megítélésembe tényleg ezek ilyen fordulónkénti rendszerességgel előforduló, kétségtelenül szép pillanatok, szép megoldások, amiket szívesen visszanézek, de nem dobok hátast tőle úgy, mint attól amit egy Kanté vagy Xavi mondjuk lerakott minden meccsen egész pályafutása alatt. (hiába az a valóság, hogy tényleg nagyon ritkán fordulnak elő ilyen Bergkamp vagy Zidane-féle legendás cselek, amiket mondjuk személy szerint nem értek, hogy miért nem próbálkoznak többet, vagy csak én nem látok elég meccset? Mert végülis cselből sokat látok, csak mondjuk ez a Bergkamp csel tényleg nekem is nagyon egyedinek látszik, amit azóta se csinált meg senki. Szemben mondjuk egy megkerülős csellel, bár azon se értem, hogy miért ájuldozik mindenki miért akkora nagy szám, ezektől a szuperemberektől ez a minimum, hogy a kreatív szélső csináljon egy ilyet a meccsen.)
2017. márc. 3. 13:37
 1/4 partizana ***** válasza:
Modric csinált az ősszel egy "Bergkamp-féle" cselt, a Zidane féle cselt pedig szerintem elég gyakran bemutatják pl. Seria A-ban, én csak azt nézem de gondolom akkor nem lehet ritka máshol sem.
2017. márc. 3. 20:44
 2/4 anonim ***** válasza:
Meg az is hozza tartozik hogy mas lett a foci teljesen. Ma mar fizikumon mulik rengeteg minden. Lasd pl ronaldot is 10 eve teljesen mas volt a jateka. De 5-6 eve meg mar alig cselez mert nem igazan celra vezeto. Meg mostmar minden kiscsapat van olyan szinten fizikailag hogy nagyon tudnak vedekezni az alap vedekezo taktikat meg megtudjak csinalni. Ezert is sultek be a brazilok a nemetek ellen,meg hanyatlott le a brazil foci is. Mert a cselezes ma mar nem eleg. Sokkal osszetetteb a foci sokkal tobb mindenben ke jobbnak lenni egy jatekosnak. Bergkamp idejeben nem volt ennyire nagy taktikai es fizikai harc a palyan. Nezz meg egy 15 evvel ezelotti bl parharcot meg a mostaniakat. Teljesen mas. Ma mar nem a latvany a lenyeg meg hogy sok szep tamadas legyen. A fizikai korlatok feszegetese zajlik. Eleg megnezni pl azt is hogy 15 eve a nagyjatekosok hogy neztek ki felmeztelen es most egy tucat jatekos ezerszer izmosabb es szalkasabb. Es ez minden sportban mar igy van nagyon regota fociba jott ez a valtozas a legkesobb. Errol orakig lehetne tarsalogni. A lenyeg hogy megvaltozott a foci. Mostmar mas tenyezok a fontosak. Ma is ugyesek a labdaval sokan. Meglepodnel mennyire meg a vedok is akikbol ki se nezned eleg edzes videokat megnezni. Csak ma sokszor edzoi utasitas is hogy felesleges mozdulat ne legyen. Gyorsan lenduletesen kell jatszani.
2017. márc. 4. 00:34
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi, felpontoztalak titeket, nagyon érdekes, jó válaszok voltak! Mondjuk oké, hogy próbálják hanyagolni a már öncélú cselezgetést, de ahogy Bergkamp megverte a védőjét, az nem öncélú, azzal egy ziccert, egy tiszta gólhelyzet teremtett magának... szóval azért csodálkozok, hogy mondjuk amikor Lewandowski, Harry Kane, Suárez, Benzema, Higuain vagy bármelyik csatár megkapja a labdát, vagy akár Messi, Dybala, Müller, a hátrébb játszó támadók, mint Bergkamp, akkor miért nem próbálják ezt meg, mert ezek a focisták biztos, hogy képesek lennének rá. Az egyetlen kockázat ebbe, hogy ha nem sikerül akkor labdavesztés, de az anélkül is fennállhat. Biztos amúgy ez is a taktika fejlődéséből vezethető le, csak nekem ezt nagyon nehéz még átlátni, főleg mert fiatal is vagyok és kevés régebbi meccset láttam, hogy mi változott úgy, ami miatt ezek a cselek nem kivitelezhetők, célravezetők.
2017. márc. 4. 10:46
 4/4 anonim ***** válasza:

Elozo vagyok.

15 eve nem volt a vedekezesen ekkora hangsuly mint most. Akkor a szelsovedok is majdnemhogy csak tamadtak. Ma meg mar az 5 vedo is teljesen elfogadott egy csapatnal ha a taktika azt kivanja. Vedok is jobbak sokkal. Az elso ilyen komoly valtozas a fociban 2004ben jott mikor a gorogok nagoyn kokemeny vedekezessel es 1-1 lott fejes golokkal eb t nyertek. Aztan ez a folyamat elindult oda hogy mostmar bl dontok is 1-2 golokon mulnak. 2005ben mourinho ugy nyert a chelseavel bajnoksagot hogy 38 meccsen 15 golt kaptak. O volt elso ilyen komoly edzo aki a vedekezesre osszpontositott. Tavaly eb t a portugalok nyertek pedig 3 x el kezdtek es voltak jobb csapatok naluk de 0 golon tudtak tartani a legtobb ellenfeluket a kieses szakaszban. Ma mar kicsit jobb tamadora kapasbol 2-3 ember figyel. Ezert nincs bergkamp fele gol. Jon egy 16os kornyekere szant passz a csatarnak a csatart msr hatulrol 2 ember gyotri mikozben a labda oda se ert meg. 15 eve sokkal szabadabban mozoghattak a csatarok nem volt ilyen szinten a vedojatek. Ma mar a vedelemtol epitenek fel egx csapatot 15 eve meg eleg voltak a tamadok szinte. Kedvenc csapatomon a real madridron pont eszre tudtam ezt venni a 2000es evek elejen. Perez akkor volt eloszor elnok jottek a vilagsztarok (zidane,figo,ronaldo,beckham) de vedoket egyaltalan nem igazolt. Es eladta makalelet 2003 korul aki vedekezo kps volt olyasmi mint most kante sot meg jobb is. Es a chelseaben mou baajnokcsapataban alapember volt es a sikerek egyik fo tenyezoje es a real meg evekig nem nyert semmit pedig 3-4 neha 5 aranylabdas volt a kezdoben de mind tamadok voltak egyik se birt vedekezni es a bl ben is folyton kiestekcaz elejen. Megvaltozott ennyire a foci hogy mostmar tenyleg a vedekezes es a jo taktika a fontos. Ott van wenger is azert nem er mar el semmi joideje arsenallal mert nem alkalmazkodtak a modern focihoz. Komoly cspaat a bl ben kimeletlenul megcsapkodja oket mert egyszeruen taktikailag kevesek a mai focihoz,wenger meg a regihez van szokva. A masik pelda erre sampaoli. Chilevel 2x verte argentinat a copa america dontojeben pedig nem kerdes hol vannak a jobb jatekosok es a sevillaval is par pontra van csak lemaradva a 2 spanyol nagycsapattol pedig a keeretek kozt eg es fold a kulonbseg. Szoval a foci tenyleg nagyon osszetett. Orakat tudnek irni errol pexig en is csak 16 eve kovetem.

2017. márc. 4. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!