A ket sztaredzo mellet igy elment a vilag?
A gazdag klubok gyakran esnek abba a hibába, hogy összevásárolják a legjobbaknak vélt játékosokat, akik csapatként aztán mélyen a várakozások alatt teljesítenek.
Egy csapatban nem lehet mindenki művész, kellenek a szorgos, megbízható iparosok, akik güriznek a pályán.
Másrészt a csapatépités sokszor időigényes, amit a sztárkluboknál nem biztos hogy meg is kapnak az edzők.
A legnagyobb gond, hogy nincs egy normális koncepció, ami alapján csapatot építenének, és ez alapján választanák ki a játékosokat. Unitednek ez volt a nagy előnye régen, Ferguson kialakított egy koncepciót, és csak azokat a játékosokat vette meg, akik belefértek. Most mi van? A játékos egyéni tulajdonságait nézik (+ a hírnevét), de azt nem nézik belefér-e az elképzelt csapatkoncepcióba.
A felsorolt edzőid (Klopp, Simeone, stb) pont az csinálják, ahol a United és a City elszúr: egy adott koncepció alapján választanak játékost.
Ez közhely, akiket te szinte már középszerűnek állítasz be és szorgos, güríző iparosnak hívsz semmivel se rosszabb játékosok. Attól, hogy valaki nem a támadásépítésben, meg a dribblingezésben jeleskedik, hanem befutja az egész pályát, labdákat szerez, vagy épp rengeteget passzol, még semmivel se rosszabb játékos. Igazából nem is erre gondoltam amikor írtam ezt. A lényeg, hogy a United és City megvett mindent, ami egy elvileg nyerő csapathoz kell, legalább ebben a szerencsétlen angol bajnokságban, ehhez képest a United szenved, a City max. behúzza a bajnokságot, bukdácsolva, de azon kívül még mindig szinte semmi. Nem azt mondom, hogy a Liverpoolnak több "iparosa" lenne, szerintem a keret összességében gyengébb, ahogyan egy Atlético kerete mellett is elmentek már sztem. Ehhez képest nem jönnek az eredmények, feltehető a kérdés, hogy a két sztáredző ne lenne ennyire jó, mint ahogy mondják?
A koncepciót értem, és oké, hogy milliárdjai van a két manchesterinek és azzal oldanák meg, de ez nem számít, mert nem a koncepciót akarják ezzel kikerülni. Ők szeretnék bevásárolni azt, ami a Unitednél régen valamilyen más utón-módon, olcsóbban adódott. Megveszik a legjobb edzőket, ő nekik pedig szabadkezet adnak és egy valag pénzt. Guardiola koncepció szerint dolgozik és Mourinho is, BL győzelemig vitt több csapatot is egy jól kigondolt játékrendszer alapján. Szóval a koncepció maga nem hiányzik, csak valószínűleg rossz. Az már más kérdés, hogy a két klub ezt, hogy oldja meg és az mennyire unszimpatikus, mert ők meg akarják venni a siker építőköveit, egyesével, nem konkrétan akarnak 10 nagy nevet igazolni és akkor oké lesz. Mondjuk az jogos felvetés, hogy régen, amikor összeszokottan játszott együtt, egy tökéletesen kiegészítve egymást egy Giggs-Scholes-Beckham stb., akkor az lehet jobb, mintha 11 esetleg jobb játékost összeraksz, de ennyi. Olyankor elég lelketlen lehet, és ez az eredményen is meglátszódhat, de igazából ez is az edző dolga legyen, hogy olyan játékosokat válasszon, akik kiegészítenék egymást, és olyan játékrendszert játszasson, ahol ez mehet és releváns az elképzelés. Aztán az idő összeszoktatja őket. Kíváncsi vagyok mi lesz ebből a Cityből, de nekem meggyőződésem, hogy Mourinhonál már rengeteg jobb edző van, Moyes eredményeivel hasonlították, és kb. ugyanaz volt a kettő, pöcre pontosan. Mourinho régen volt jó edző, a Chelseanél se alkotott nagyot, de még a Realnal se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!