Kezdőoldal » Sport, mozgás » Labdajátékok » Honnan a szurkolói fanatizmus...

Honnan a szurkolói fanatizmus és mi az alapja?

Figyelt kérdés
Szurkoltok egy csapatnak, tiszta szívből, legyen Fradi, és ott a nagy ellenfél, az Újpest, akit gyűlöltök. Az évad végi átigazoláskor a két nagy rivális pedig egymás közt bizniszel el nagyon sok játékost. A következő évben a Fradi nagy része újpesti, az Újpest nagy része fradis játékosokkal áll fel. Nos, akkor a "lila majmok"-ból rögvest "zöld sasok" lesznek és viszont, és azt istenítitek, akit tavaly anyáztatok, és leköptetek? Vagy pedig ezentúl a másik csapatnak fogtok szurkolni, hiszen az általatok tavaly még magasztalt játékosok már mind ott vannak? Vagy nem is a játékosoknak szurkoltok, nem a csapatnak, hanem simán egy NÉVNEK??? Még hogy a nőket nem lehet megérteni...

2016. máj. 12. 18:23
 1/7 anonim ***** válasza:
A szurkolói fanatizmus az nem egyenlő az anyázással...Magának a csapatnak szurkolunk játsszon bárki is benne és mindegy, hogy honnan jött. Ha a csapat címeréért küzd, akkor bánom is én, hogy játszott a rivális csapatban. Csak tegyen meg mindent az én csapatomért!
2016. máj. 12. 19:19
 2/7 A kérdező kommentje:
Eddig az összes pasim anyázott, ha a csapata játszott. Én pusztán azt nem értem, hogy ha a csapat teljesen(!) kicserélődne, mondjuk pont a riváliséra, akkor milyen alapon szurkol továbbra is? Hiszen az a csapat már nem az a csapat. Tehát ha valaki valamikor eldönti, hogy márpedig ő fradista lesz, akkor onnantól kezdve egyáltalán nem számít, hogy ki játszik - ha XY a fradban játszik, akkor félisten, ha átigazol máshová, akkor lila majom, ha visszaigazol, akkor újra félisten?
2016. máj. 12. 19:45
 3/7 anonim válasza:
Ne keress logikát, a szurkolói gondolkodást egy komplett pszichológusi kar sem fogja teljesen megérteni. A valahová tartozni akarás egy modern kori elfajzása ez
2016. máj. 12. 19:47
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha eleve előítéletekkel álltok hozzá, akkor persze, hogy "elfajzás" lesz belőle, nem pedig a téma valódi megértése.

Kezdjük ott, hogy azért nincs olyan nagy játékosmozgás a rivális klubok között, és a kevés esetben is elég nagy utálat övezi a rivális csapatból érkező játékost, főleg, ha az ott már letett az asztalra valamit. Ez a rész, kérdező, nálad tele van téves prekoncepciókkal.

Az már egy érdekesebb felvetés, hogy mi is az a klubidentitás, ezen én is szoktam gondolkodni. Az már közelebb áll a valósághoz, hogy a keret viszonylag hamar ki tud cserélődni, 8-10 év különbséggel simán lehet, hogy csak különböző játékosokból áll a csapat. De nem csak a játékosok vannak, létezik a személyzet és az elnökség. Talán a nagyvállalatokhoz lehet ezt hasonlítani, ahol szintén lehet nagy a fluktuáció, de egy Coca-Cola már 60 évvel ezelőtt is nagy név volt, pedig ugye szinte biztos nincs olyan, aki akkor is, és most is ott dolgozik. A kicserélődés folyamatos, a filozófia nem szakad meg, ez lehet a kulcs.

Van még egy rész, amiről szeretnek elfeledkezni a lelkes fociutálók: a politika. Régebben (meg néhol most is...) erős politikai befolyás volt a csapatokon, a politikai nézetek már egy fokkal érthetőbb módon osztják meg az embereket, ez csapódott le a csapatokon. A mostani nagy ultráknak meg gondolom az ultraság családi hagyaték, a politikai befolyásos időkben kezdődhetett, és a filozófiai hasonlóképp nem szakadt meg, mint a cégeknél. Nem úgy van az, hogy valaki kitalálja, hogy most Fradiőrült lesz, mert épp olyan kedve van, aztán majd Újpest, amikor meg olyan (vagyishát van erre példa, de azok a siker szagát követő 12 éves gyerekek).

Aztán ott van még a területi viszálykodás. A legtöbb rivalizálás egymáshoz közel levő csapatok között zajlik. Gondolom ennek is történelmi oka van, mivel közel voltak egymáshoz az emberek, egymással tudtak versengeni az erőforrásokért, iparért, meg ilyenek. A politika mellett az ipar is nagy szerepet játszott a klubok alapításánál, nem véletlenül vannak pl. bányászcsapatok, bevándorlócsapatok.

És igen, van benne egy nagy adag 'valahova tartozás' is, ami egy teljesen természetes emberi tulajdonság. Most épp így (is) jelenik meg, régen máshogy jelent meg. Például amit ti csináltok lelkes fociutálat közbe, az is az.

Ja, és ahogy tudom (olvasgatok néha) van az igazi ultrák között valamiféle tiszteletérzés a legellenségesebb többi igazi ultra felé is. Való igaz, hogy agresszívnak meg butának tűnnek külső szemmel, és valószínűleg nem is az MTA rendes tagjai mindegyikük, de a téma sokkal mélyebb, mint amit a lelkes fociutálók hisznek. Érdemes lehet normális forrásokban utánaolvasni annak, akit valóban érdekel.

2016. máj. 12. 20:26
 5/7 anonim ***** válasza:
Negyes nagyon jol osszefoglalta. En meg annyit irnek a magam reszerol, hogy ugy gondolom, a klub mindenek felett all. Jatekosok, szemelyzet, edzo, elnok. Ezeket elvehetik, de a klubot nem ezek hatarozzak meg, hanem elsosorban a multja, es csak masodsorban a jelene. A multat pedig nem tudjak elvenni.
2016. máj. 12. 22:07
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Én nem utálom a focit, jottányit sem érdekel. Bár a környezetemben szinte mindig az okozza a fiúk minősíthetetlen viselkedését. Az egyik exem úgy volt nagy fradista, hogy szinte semmit sem tudott a csapatról, de a nagy asztalborogatós kocsmai "szurkolók" túlnyomó többsége lehet hasonló helyzetben: hallom a helyzetek, gólok utáni sutyorgásból, hogy mennyire nincsenek képben, mégis hatalmas szurkolók. Most a napokban volt valami fradi-újpest meccs, és az felért egy cunamival a pizzériában. És még sajnos tegnap is láttam az utószelét.
2016. máj. 13. 15:00
 7/7 anonim ***** válasza:
Az ilyen nem szurkoló, hanem divatszurkoló és/vagy huligán. Szinonimával söpredék. De az is söpredék aki agy nélkül, esetleg a politika végett gyalazza a focit.
2016. máj. 13. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!