Mit érdemes enni edzés/meccsek előtt a jobb teljesítmény érdekében? Mit nem kellene enni előtte? (foci) 18/F
Az edzettségi állapot
Azok, akik nem edzenek rendszeresen, vagy kezdők, több gasztroenteriális problémára számíthatnak, ha edzés előtt étkeznek.
Rost
A magas rosttartalmú ételek (mint a korpás müzli, vagy alma) szintén problémát okozhatnak.
Koffein vagy koncentrált cukor
A túlzott koffein bevitel nem kívánt gyomorpanaszokat, vagy hiperaktív bélműködést okozhat.
A helyes táplálkozásnak szénhidrát-, fehérje-, zsír-, vitamin/ásványi forrást, és vizet is kell tartalmaznia. Az első három az energiaforrás (szénhidrát, fehérje, zsír), ebből a szénhidrát az azonnali, míg a zsír a hosszú távú energiát biztosítja. A fehérjék pedig építik és regenerálják az izomzatot. Válassz zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű kenyeret, fehérjének pedig sovány csirkehúst, halat, túrót.
Nagy különbséget fogsz észrevenni a közérzetedben, ha napokig egészséges ételeket eszel azok helyett, melyeknek magas a telített zsír- vagy cukortartalmuk. Emlékezz, az étel „üzemanyag”!
Hagyj elég időt edzés előtt az emésztéshez. A nagy étkezések után 2-3 órát hagyj az emésztésre, a kisebb étkezéseknél egy óra, vagy kevesebb kell.
Nekem meccsek előtt (kézilabda) pont az válik be, ha kevés reggelit eszem. Müzlit szoktam ilyenkor és előtte való nap nem ,,alszom túl magam", tehát olyan 5-6 órát. Ilyenkor a kaja 2-3 órára elég energiát ad és valamiért nagyon koncentrált vagyok ennyi alvás után. Persze aztán délutánra kijön a fáradtság, de az már mindegy.
Persze ez emberfüggő, nekem ez jött eddig be, meg ugye az én meccseim sokszor reggel vannak, ilyenkor alkalmazom ezt a technikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!