Azt más is megfigyelte már hogy a focikapusok zöme fehér?
Míg a mezőnyben a profi futballban egyre több az afro, arab vagy dél-amerikai latino, mesztic stb. Addig a kapuban a fehérek dominálnak még mindig. Azért mert ők a magasak? Ha csak a nagy válogatottakat nézzük, ahol már a mezőnyebn egyre több a különböző etnikum, ott is a kapusok fehérek:
Franciaország: Hugo Lloris, Németország: Manuel Neuer/Marc-André Ter Stegen, Olaszország: Gigio Donnarumma (oké kicsit délies beütés, de fehér rassz), Spanyolország: David De Gea, Anglia: Jordan Pickford, Belgium: Thibault Courtois, Hollandia: Jasper Cillessen/Tim Krul, Brazília: Alisson Becker, Argentína: Geronimo Rulli.
A legendás kapusok/exkapusokról nem is beszélve: Lev Jashin, Dino Zoff, Sepp Maier, Oliver Kahn, Edwin van der Sar, Petr Cech, Gianluigi Buffon, Peter Schmeichel, Iker Casillas stb.
Színesbőrű ismert kapust kettőt tudok, Dida a Milan exkapusa, illetve Onana, illetve a jelenlegi Milan-kapus, Mike Maignan
Tudja fene, nem vagyok nagy focirajongó, de én mindig úgy képzeltem, hogy más készségek szükségesek a kapusnak (jó reflexek, villámgyors reakció, és jó felmérőképesség, hogy hova fognak lőni nagyjából), míg egy csatárnál fontosabb a gyorsaság, a pontos célzás (ami ugye a kapuban annyira nem érdekes), szóval valószínűleg senkit nem érdekel a kapus bőrszíne, ha jó abban amit csinál.
Ahogy a többi posztra sem bőrszín alapján válogatják a sportolókat.
Ezt nem is figyeltem meg eddig még.
Azt viszont már igen, hogy az edzők között 90 százalék a fehérbőrű.
Ez tényleg így van, sokan mások is megfigyelték.
Mint sok más, rasszal kapcsolatos jelenségben, ebben a témában is leginkább megérzésen vagy ideológián alapuló véleményeket, mintsem tudományos igényű magyarázatokat fogsz találni, a rasszizmus/üvegplafon magyarázattól kezdve az eltérő különböző kulturális kondícionáltságig vagy akár genetikai háttérig.
Nyilván megfigyelték már, de erről nem beszélhetnek, meg talán nem is számít.
Nyilván leginkább a magasságra tippelek, az északibb, vagy balti meg germán származású fehérek magasabbak.
#3 Igen, az edzőknél meg abszolút igaz. Patrick Vieirát tudom csak mondani az ismertebb edzők közül kivételnek. Meg Clarence Seedorf volt még edző.
Edouard Mendy, Maignan, Onana, Vincent Enyeama, Dida most így hirtelen akik eszembe jutnak.
Nyilván egy szép méretes mintából kéne egy kutatást végezni, de érzésre több valóban a fehér kapus. Hogy mi oka lehet az jó kérdés. Én arra tippelek, hogy nagy általánosságban a feketék gyors játékosok, nagyrészt jó labdavezetéssel, lehet hogy már kicsi koruk óta mezőnyjátékosnak szocializálják őket.
Edzők nyilvák inkább fehérek, ez logikus. Hiszen 10-20-30 évvel ezelőtt jóval kevesebb fekete játékos volt. Az akkori fehérek most az edzők. Kell egy kis átfutási idő, amíg az utóbbi 10-15 évben megnőtt számú fekete játéksokból is edző lesz.
Mezőnyjátékosoknál a gyorsaság, robbanékonyság az egyik fő kritérium és abban genetikailag jobbak a fekák a többi rassznál,
a kapus az egy külön poszt, speciális képzést igényel, aminek Európában vannak a legjobb szakemberei, nem pedig az afrikai szavannán vagy a brazil tengerparton...
Ahogy előttem is írták, részben a genetikai adottságon múlik, részben pedig a szocializáción és a képzési módszereken. Azaz hogy hol van nagyobb respektje a kapusposztnak, itt értenek is hozzá, hogyan kell kiképezni jó kapusokat. Máshol meg kevesebb hangsúlyt fektetnek erre, és a gyerekek sem nagyon akarnak kapusok lenni.
Ez az egész hasonló ahhoz, mint hogy például a karibi sprinterek uralják a rövidtávfutást, míg az etióp és kenyai futók a hosszútávfutást. Ebben egyrészt szintén a genetika játszik közre, másrészt az, hogy az adott országokban a sportág rendkívül népszerű (láttátok már hány néző van egy jamaicai országos atlétikai bajnokságon?), plusz még rájönnek a területi, természeti adottságok is (pl. az etióp magaslati körülmények kiválóak a felkészüléshez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!