Miért kell azt a szót használni, hogy "kiharcol" egy szabadrúgást vagy büntetőt?
Szerintem ez olyan hülye megfogalmazás, úgy hangzik mintha direkt az lenne a játékos célja, hogy szabálytalanul letámadják, miközben nyilván a csel/passz és a gólszerzés lenne a cél.
Ilyenkor a játékos egyszerűen elszenvedi, hogy szabálytalankodnak vele, nem pedig tudatosan csinálja azt (hacsak nem műesésről van szó).
Szerintem a kiharcol szó használata akkor helyes, amikor pl. kiengedi a labdát az ellenfélről vagy rálövi az ellenfél játékosára és így kiharcol pl. egy szögletet, bedobást.
Az első válaszban van némi logika.
De szerintem akkor is más dolog kiharcolni egy gólhelyzetet (vagy pl. elismerést, fizetésemelést, egyenjogúságot stb.), mint egy szabadrúgást. Előbbinél a célt valósítja meg, utóbbinál meg csak egy eszközt teremt.
Ez egy tök' jó kérdés!
Gyakran a büntető a cél, nem is a befejezett akció.
De függetlenül a céltól: Egy 11-es vagy közeli szabadrúgás értékes dolog. A pálya közepén ezeket nem tudja kiharcolni, tehát tesz érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!