Az eddig elköltött közpénz alapján, a magyar válogatott EB szereplése reális?
2010 óta hatalmas összegek röpködnek a magyar futballban. Ott van például Belgium, akik egy idő alatt egy világklasszis csapatot építettek fel, mi miért nem?
Félreértés ne essék, én is örülök a válogatott sikereinek, de ennyi pénz elköltése után nem kellett volna hamarabb és nagyobb sikereket elérniük, illetve egy Fradinak nem kellene minden évben legalább a tavaszt megélni a nemzetközi kupákban?
Én sem értek egyet azzal az óriási mennyiségű pénzzel, ami a magyar fociba áramlik jelenleg. Főleg a klubfutballba. Normális helyeken a foci piaci alapon működik, esetleg kis állami támogatással.
Jogosan várnánk el ez alapján valamilyen eredményt, ez sajnos azonban nem ilyen egyszerű. A pénz az csak egy tényező, ráadásul az sem mindegy hogy azt hogy költik el. Másodosztályú csapatoknak, ahol alig van néző, milliárdos stadion építése nem fogja a magyar futball színvonalát befolyásolni. Az sem, hogy az élvonal csapatait politikusok, politikához közeli személyek tulajdonolják. A pénznek sokkal inkább a tömegsport és az utánpótlás fejlesztésébe kellene áramolnia. Ha megy is mondjuk most az utánpótlásba komolyabb összeg, ahhoz 10-20 év kell minimum amíg ez érdemben látszani fog.
A Fradit ha megnézzük, nemzetközi szinten a költségvetése elhanyagolható. Nézd meg a BL, de akár csak az Európa Liga legjobb 16 csapatát, aztán hasonlítsd össze ezeket a Fradival.
Pár év alatt nem lehet csodát várni. Még egyszer kiemelem, nem értek egyet a kormány sportpolitikájával, de nem hiszem hogy ilyen következtetéseket le lehetne vonni ennyi idő alatt. Azért az látszik, hogy talán megindult valami fejlődés, akár a válogatott, akár a Fradi háza táján. Teljesen megértem az elégedetlenséget, de azt gondolom hogy ezt nem a focistákon kell számonkérni, mert ők a jelenlegi helyzetükhöz képest jól teljesítenek.
Hát mondod, hogy 10-20 év alatt lehet belőle eredmény. Az idei U21-es csapatunk alaposan lebőgött tavasszal. Ha úgy tetszik, a NER generációja sűlt be márciusban. A felnőtt válogatott sikerei pedig sajnos nem az utánpótlásképzésünk miatt van. A válogatott húzóemberei külföldön tanultak, honosítottak, illetve minimális mennyiséget töltöttek el a magyar élvonalban.
A Fradi helyzete meg azért bosszantó, mert ott a Slavia Praha, vagy a Dinamo Zagreb, mely nulla állami támogatással, szerintem alacsonyabb költségvetéssel is, évek óta ott van, és nagyon szépen szerepelnek. Egyszer téma is volt, hogy a Pandémia miatti gazdasági válságot kihasználva, az olyan csapatok, mint a Fradi, letudná rabolni a Zágrábot vagy a Zvezdát. Kérdés, hogy az milyen sikerrel járna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!