Miért csinál a világ élet-halál kérdést a fociból?
Elmonjdam miért? Mert az ember félig még mindig állat (igen az), és valahol ki kell élni a dzsungel ösztöneit. Hajtja a férfiakat a tesztoszteron. Valaki a városban dudálással vezeti le, valaki kötekedéssel, valaki sporttal. Gondolj bele a következőbe: az ember évtízezredeken keresztül cspatba verődve élt ősemberként. A nők gyűjtögettek, őrizték a barlangot és a gyerekeket. Mivel sokat voltak együtt, kifejlődött a kommunikációs készségük. Egynő 5 hangszínt alkalmaz, egy férfi hármat. Egy lány baba hamarabb kezd el beszélni és fogékonyabb a nyelvre, mint egy fiú. Ha autóbalesetet szenved a nő az agya egy kritikus részén, úgy, hogy utána beszédképtelen lesz, akkor még megtanulhat újra beszélni. Egy férfi már nem. Egy nőnek fejlettebb a szaglása, hogy a mérgező-nem mérgező között különbséget tehessen. Egy nő mindig felébred a gyereksírásra. Jobban otthon van a háztartásban és a konyhában, mivel az őskorban is otthon kellett maradnia. Minden innen jön.
A férfiak meg elmentek vadászni. Csapatban. Alá-fölérendeltségi viszonyban kor és erő szerint. Szükségük volt a testi erejükre, reflexeikre, gyorsaságukra. Meg kellett semmisíteni az állatot, és erre taktikát kellett kidolgozni. Néma jelekkel kellett kommunikálni. Harcolni kellett. Jobb térlátás, jobb fizikum kellett hozzá, hiszen a béna meghalt. A motivációt az éhség és a tesztoszteron adta. A tesztoszteron növelte meg az izmokat és adta meg az agressziót. Be kellett keríteni és el kellett találni valamit. Ezek a képességek élet-halál kérdések voltak.
Később lett az alá-fölérendeltségi viszonyból katonaság, a területből háborúzás (nagyobb terület=több a vadászható préda=biztosabb megélhetés). A tesztoszteront harcokkal le lehetett vezetni. És az emberek emellett földet is műveltek, ami nehéz fizikai munka volt.
Igen ám, de jött az ipari forradalom, ami feleslegessé tette a földművelést. Mindent átvettek a gépek. Nem volt többé szükség fizikai erőre. A tesztoszteron viszont megmaradt. Ha megnézed, nagyjából minden sport ebben az időben alakult ki, pontosan azért, mert valahogy le kell vezetni a vadászösztönt. (a lányoknál ennek a közös társasági bevásárlás és együtt lógás a megfelelője.)
A foci pedig azért ilyen sikeres, mert egyszerűen ez adja vissza a legjobban a vadász-szituéációt. Van valami, amit rugdosni kell (erőt kell rá kifejteni). Az a cél, hogy ezt a valamit CSAPATBAN el kell juttatni valahova, egy adott célhelyre, jobban kell teljesíteni, mint a másik csapat. Van egy cél. Próbára vannak téve a térbeli és fizikai képességek. És ha az ember sikerrel jár, győztesen tér vissza a "vadászatból". Az teljesen mindegy, hogy ennek van-e további értelme (nincs), a lényeg az energia levezetése. Ezért veszik ennyire komolyan. Aju neg nem játszhatja, az meg nézi, ezzel is megvan a "csapatba tartozás" illúziója. Megjegyzem, én nem sorolom a legintelligensebb dolgok közé...
23:58
Az szép, végre egy intelligens ember.
23:58
általában ilyen hosszú kommenteket el sem olvasok, de mivel a kérdés nem tetszik, kiváncsi voltam a válaszra, és meglepődtem azon, hogy ez nagyon is igaz lehet és erre még sosem gondoltam, grat! :)
Köszönöm. Engem igazából az lep meg, hogy ezzel az emberek nincsenek tisztában és nem fogják fel, mennyire is állatok vagyunk valójában. Számomra mindez valahogy egyértelmű. Én, ameddig ilyen alapvető dolgokat nem tanulok meg, nem is hívnám magam felnőttnek. Sajnos sokan ma is állati szinten élnek, csak jól álcázzák.
Noha már felnőttnek számítok, műr 15 éves koromban is tudtam mindezt. Még engem néztek hülyének...:D
A hosszú kommentelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!