Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi történt a dirt jump/ bmx...

Mi történt a dirt jump/ bmx szakággal?

Figyelt kérdés

Rossz látni, hogy ennyire hanyagolt téma, pedig a nélkülözhetetlen alapokat ezek adnák...

Lassan növekedik, stagnál, vagy éppen csökken a riderek száma?

Kisvárosban lakok, csak 1-2 kisgyerek látogat ki néha. Némelyik nagyon jól nyomja, de eléggé motiváció hiányosak...

12 év feletti srácot még nem láttam bicajozni nálunk, pedig már 6 éve jelen vagyok.

Lesz még szerintetek remény, hogy kicsit feléledjen a sportág? Személyes tapasztalataim szerint nem az igény maradt el, hanem az önkormányzatok gáncsoltak el kb. mindent, na meg az iparágnak se érdeke gazdaságilag. Arról nem is beszélve, hogy relatíve nagyon olcsó sportról van szó, a hozzá tartozó infrastruktúra költségei sem vészesek. Ha már ennyit prédikálnak az egészséges életmódról, akkor ezzel kéne elkezdeni...

2019. máj. 15. 00:14
 1/10 anonim ***** válasza:
49%

Te melyik bolygón élsz?

Ma amikor az emberek még mindig nehezen értikmeg,hogy egy hasznalható bringán váltós/telós miért kerül 150ezerbe akkor egy "gyerek bicigli"-ért biztosan nem akarnak majd 100ezret kipengetni.

Az infrastruktura egy nagy placc drága. Ha mondjuk önkormanyzati akkor a mukagépek drágák (bérlés)

Szinte biztosan megjelenik valami fejes aki milliokért megtervezi persze az ő tervét/munkáját IGÉNYBE KELL VENNI!!!

A pályát karban kell tartani. Ez az ök-nak akkor is drága ha nem ők fizetik.

Szóval nem olcsó.

Az ipar foglalkozik velen amennyire kell de 2-3 bringa annyira nem látványos és maga kilójával nem versenyképes az milliós e-bike okhozképest. Ja és a többségnek ezek utan is gyerek bicigli marad.

Direk írtam g-vel. Hogy érzékeltessem a hozzánemértést.

2019. máj. 15. 08:45
 2/10 A kérdező kommentje:

Meséld el kérlek mi a drága egy dirt trails-ben!

Kisebb ugrót 1,5 óra, nagyobbat 2-3-szor ennyi idő alatt összedob 1 köbméteres kanállal egy markoló. 1 nagy sor, egy kicsi + a pumptrack, ennyi. 200K-ból nagyon takarosan kijön. Ha okos helyre van építve, az indítóval sem kell sokat bajlódni. A füvet lepermetezed, az eldobót és érkezőt letakarod szőnyeggel, kb. karbantartás mentes.

Szóval mit ugrálsz itt nekem, mi ez a kioktatás?! Menj ki egy slopestyle pályára, ott ugrálj vékony cerka!

Csak egy minimális anyagi támogatás és hely biztosítása kellene az önkormányzatok részéről, és kicsit is komolyabb emberek csodákat tennének!!!

2019. máj. 15. 20:14
 3/10 tothp ***** válasza:

szerintem aki ugrálni akar, pálya nélkül is megteszi. legalábbis 20-30-40 éve úgy volt, pedig még akkor azt se tudtuk mi az a dirt meg (jump vagymi.)

A baj inkább, hogy a potenciális "rider"(vagymi?)-generáció az xboxot püföli és kifogásokat keres, hogy mit miért nem. Egy sportág általában nem úgy éled fel, hogy csinálunk profi pályát aztán majd jön valaki, hanem valakik elkezdik csinálni, aztán az apukák, anyukák ha ügyesek, az illetékes helyen kijárják, hogy legyen. Jó esetben az egyik apuka a polgármester, a másik meg építési vállalkozó, a többinek meg van kedve csinálni. Senki nem fog odaállni, hogy itt egy placc meg néhány köbméter föld. Csinálunk egy pályát, oszt hátha idetéved valaki.

2019. máj. 17. 06:30
 4/10 A kérdező kommentje:

3.: Nem is arról van szó, hogy minden kis nyikhajnak profi pályát építsünk milliókért... Eltúlozzátok, kiforgatjátok az egészet!

Hanem akik építettek egy komoly pályát, karban is tartják, azoknak 5 forint támogatást nem adnak, hát miért nem?? Mindenhol saját pénzből építenek a riderek, vagy ahol nem, ott 100 milliók lettek elherdálva,

Az a baj, hogy az önkormányzatok is olyan véglet emberek, mint ti, hogy vagy mindent ész nélkül, vagy semmit.

2010-es évek elején 50 ezres városban volt 200-300 rider (bmx-es, rolleres, dirt-es, görkoris, deszkás), akiknek b@ sztak összerakni egy normális pályát... A közterületekről meg elzavarták, folyamatosan vegzálták őket. Csodálkoztok, hogy eltűntek?

Most egy nem földből épített park 10-20 millió forint, vagy nagyobb városok esetén mondjuk 50 milla. Ez olyan eget rengetően sok pénz???

De tudom, menjenek a f @szba a bicajosok, oldják meg maguknak, ne kolduljanak! Csak akkor ne papoljanak az egészséges életmódról, ne höbzsögjenek el idióta kampányokra 100 milliókat, meg játszótereket se építsenek a gyerekeknek. Halálra szivatják a bringásokat, de magyarázzátok csak meg, hogy miért jó ez így!

2019. máj. 17. 12:04
 5/10 anonim ***** válasza:

Az önkormányzat részéröl is kell az akarás. De mivel ha pénzhez jut bekell dobni a csodás közös kasszába,hogy legyen miből kisvasutazni meg stadionozni.

Nyilván nem fog egy rétegsportot támogatni.

Aztán van a lakosság aki percenként feljelenti a parkot mert hangosak.

Ha messze van az is baj,mert messze van!

Tavaj voltam egy versenyen ami elmaradt mert 6bmx-es jelentmeg.

Ebből 2gyerek volt. 2full amatőr (az egyik nem is bringazott csak szerelt) és 2 "profi". Erre nem lehet versenyt szervezni.

Pedig volt fb-kampány. Ha ezt látja az ök. egy fillért nem ad mert nincsenek ott emberek.

Ja volt még egy mountain board-os. És egy mountis (én).

Az ök-nak az kell,hogy ne kerüljön pénzbe,vagy méginkább,hogy termeljen,ha keveset is de termeljen.

Bp-n pedig nincs hely. Ha van akkor azt eladja a polgi mintha sajátja lenne. Vagy valakié de ez csak akkor derülki ha valaki csinálni akar valamit ott.

2019. máj. 17. 20:44
 6/10 A kérdező kommentje:

Kedves 5-ös!

A pénzbeli támogatás túlzás, talán álomkategória, de ennyi erővel arányosan a pályaépítők is megérdemelnék! Én már annak is nagyon örülnék, ha legálisan, vagy legalábbis nem elérhetetlen módon mennének az engedélyezések.

Valóban nem sokan űzik. Nem azért, mert szar, hanem volt egy hullám, amikor mindenki nyomatta, aztán ez elcsendesedett. Balatonon is rengeteg szörfös volt, amikor bejött, most meg kb. senki. Ettől viszont még nem értéktelen sport egyik sem...

Mivel nem igen támogatott a dolog, az építők is beleszarnak, és csak magukra gondolnak (jogosan). Amikor odakerültem, kezdőként esélyem nem volt. Aztán 3 év kellett, mire építettek egy asztalos ugrót, de hamar eltúrták, majd rákövetkező évre építettek egy másikat. De azért ez se kicsi, kihívás volt rámenni számomra.

2019. máj. 17. 22:54
 7/10 tothp ***** válasza:
Úgy látom bárki bármit ír, te tudsz rá egy litániát hogy mi miért nem frankó. Szerintem hagyd a francba ezt az oldalt és menj az önkormányzathoz szándékért, telekért, meg pénzért. Fogd össze a Használható embereket a nemes cél érdekében. lesz pálya, lesz dicsőség. Ennyi.
2019. máj. 19. 22:47
 8/10 A kérdező kommentje:

Nekem nem kell pálya, mások megcsinálták helyettem réges-régen, fullos :D

Csak karban tartásban kell segítenem valamennyit.

Én a tapasztalataimat írtam le, amit főként olyan emberek elbeszéléseiből raktam össze, akik már 15+ éve benne vannak komolyan. Ne haragudjatok meg ezért, kérlek titeket!

Szerintem ők is tökéletesen egyetértenének abban, hogy megfelelő önkormányzati támogatás esetén városunk a hazai DSP fellegvára lehetne. De ez már elvan qrva...

A bürokratáknak 5 forintot nem ért meg több száz fiatal boldogulása, szép! Bezzeg amikor valaki kimagasló teljesítményt ér el, rögtön a "mi városunk polgára", mintha tettek volna érte bármit is.

Nem kell megsértődni, ne vegyétek rossz néven, ha a hülyeségeiteket kijavítom! Én szégyelljem magamat, amiért beleokoskodtok olyanba, amihez nem értetek (tisztelet a kivételnek)?

Előző évtizedben még hatalmas potenciál volt ebben. Elég megnézni mennyi magyar képviselte hazánkat a pinkbike-on pl. A bikemagon is volt egy cikk anno, amiben leírták, hogy lassan a dirt jump lesz a legnépszerűbb sport a fiatalok körében, ők is hülyék? Egyszerűen el lett lehetetlenítve minden, pedig egy remek szubkultúra fejlődhetett volna ki!

2019. máj. 19. 23:32
 9/10 anonim ***** válasza:

Azt mondanám hogy divat volt.

Volt egy réteg akire lehetett hasonlítani. Volt valami húzó erő.

Esetemben a nagyfiuk a víztárolónál.

Én is bmx-eztem ahogy ovi-iskola alsó osztályban szinte mindenki.

Aztán ez úgy elmult. Én kinőttem a bringát...és nem éreztem a hiányát volt más.

Aztán vissza tért a bringa az életembe. A környékbeli srácok mind bmx-eztek flatland,dirt,street. Aztán leginkább a suli végével ennek is vége lett. Valljukbe a meló sokukat más irányba terel. 10óra meló után nem akarok annyira bringázni mint 5,6,7tanóra után.

Így hétvégére marad a ride ami azért nem ugyannaz.

2019. máj. 19. 23:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Egy dirtes lány jelen 😁

Bár viszonylag kezdő vagyok, de imádom és én is szomorú vagyok, hogy elég kihalt itthon ez a sport és már csak a hülye e-rollereket látni mindenhol, dirtes meg alig van a városban, ha van egyáltalán.

2022. jún. 15. 00:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!