Ti mit tartotok alapvető felszereléseknek egy biciklitúrához?
Sziasztok bringás társaim.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel itt a jó idő és most vettem egy kerékpárt, szerintetek miket érdemes beszerezni. Eszközökre gondolok, amik mindig jól jönnek, pl. csillagcsavarhúzó, lapos fejű csavarhúzó, imbuszkulcsok, gumi javító készlet, stb.
Segítenétek ezeket összefoglalni nekem?
Tudom, hogy lehet kapni komplett szerszámos táskákat, de én egy saját összeállítást szeretnék tényleg a legfontosabb cuccokból, amik mondjuk egy nyeregtáskában is elférnek a pumpán kívül, pl. ebben: [link]
Köszi előre is a válaszokat. :-)
A leggyakoribb üzemzavar az szokott lenni ha a gumit kiszúrja valami. Ahogy írtad is, "hadra fogható" eszközök legyenek a gumi javításához. A kerékcsavarokhoz állítható csavarkulcsot (svédkulcsot) szoktam használni. Így jól jöhet más szereléshez is.
Nekem a nyereg spirálrugója szokott eltörni alattam, ezért hordok tartalékot, és alkalmas szerszámot (10-es kulcs) a cseréjéhez.
Valamint toalettpapírt is teszek el hosszabb útra.
Egy jól karbantartott kerékpárnál más üzemzavar nem várható.
Ha éjszaka is tekersz akkor egy alkalmas lámpa is legyen (egyéni ízlés szerint) amivel jól látod az utat. Lakott területen kívül éjszaka láthatósági mellény is kell. Szintén nem szerszám, de ivóvíz is jól jön ha van nálad.
Paprikaspray!
Kóbor eb és/vagy kóbor C is leszedhet a bicajról!
Nem mindegy, hogy milyen túráról beszélünk. Egy napos, vagy több napos hosszú táv?
Egy napra elég egy multifunkciós szerszám, gumiszereléshez cuccok, tartalék belső, kis pumpa és legalább egy kulacsnyi víz, esetleg pár műzliszelet, ha elfogynál a semmi közepén.
Én a montimba tettem defektjavító "tejet", az egyik legjobb találmánynak tartom. 4-5 tüskét kaptam azóta, és egy rápumpálással megúsztam az egészet.
Nálam ez a nyeregtáska tartalma:
túrázós módban nyomom, nem országútis vagyok
nem vagyok gramm-mániás sem! :D
Néhány kábelkötegelő - bármire jó lehet, már cipőt is javítottam vele :D
Multi szerszám
(mini) Pumpa
Gumijavító (öntapadós a legegyszerűbb. kicsi, gyors használat)
Gumileszedő (én viszek normális gumiszerelő műanyagot 2-3 dbot. Egyszerűbb, gyorsabb mint a multiszerszámokon lévő kis pöckök... tapasztalat :D)
Papírzsebkendő
Esetleg néhány db ragtapasz
Gumikesztyű - javításkor jól jön. kis helyet foglal, olajos, koszos lesz, eldobod - kész Ha ki kell venni a kereket defekt miatt inkább a kesztű legyen olajos! (az az orvosi vékony vizsgálókesztyű)
Zacskó - kiflis zacskó vagy valami amit el tudsz zárni vízmentesre, a lényeg, hogy ha elkezd esni azokat a cuccokat bele tudod pakolni aminek nem tesz jót ha elázik..
Szőlőcukor, Cerbona szeletek, csokiszelet amit még be tudsz tömködni a maradék helyre.
Jól jön egy snickers ha eléhezel
És ha még befér, akkor olyan pici utazós popsitörlő.
vagy az a pici fertőtlenítős törlőkendő
Ja és 1-2 alkoholos semövegtörlő
Soknak tűnik, de el lehet pakolni!
Ha kell valami akkor tuto legalul lesz, de inkább kiforgatom az egész táskát minthogy ne legyen valami nálam.
meg 1-2 ezres jó ha van benne... abból elég sokat lehet buszozni vagy vonatozni ha esetleg gond van és nem tud senki menteni.
Hoszabb túrára, 100 km felett általában bedobok egy belsőt is a hátizsákba
aztán még a gps-be cerkaelem vagy akksi, powerbank (és kábel) a telefonhoz, toll (geocachinghoz),
plusz víz, kaja, tartalék szemüveg, popsitörlő,
időjárás előrejelzéstől függően esőkabát
Köszönet a második, harmadik, negyedik, ötödik válaszadóknak, de főleg az utolsónak, hogy vette a fáradtságot és ilyen jól összefoglalta a kérdésre a választ. Rendesek vagytok, ment a zöld kéz.
Balesetmentes túrát és hátszelet!
Ahelyett, hogy listát írnék, inkább egy alapművet szeretnék a figyelmedbe ajánlani. Dr. Nagy Sándor Bicajoskönyvében van egy elég használható lista, amelynek alapján bárki könnyen összeállíthatja a saját készletét. És egyéb hasznos információkat is találni benne...
Ami a legszebb, hogy rengeteg helyről.le lehet tölteni teljesen legálisan; többek között a szerző oldaláról is:
6 vok
nincs mit, ez a lista már megvan egy ideje, mert haverom kérte régen, aztán elmentettem :D
Alex Fly mindig bemondja a tutit!
én is abból tanultam nagyon sokat
illetve ugye a tapasztalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!