Ez a kerékpár megfelelő szerintetek hosszabb (30-100 mérföld) egynapos utakhoz?
Én a mérföldhöz vagyok hozzászokva, nem rég óta élek itthon újra :)
Szeretnék agyváltós kerékpárra váltani, de ezen kívül szinte csak gagyi városba való bringákat láttam.
Röviden: nem igazán. Inkább nem, mint de. Azt a 100. mérföldet már nagyon fogod várni és tényleg rámegy majd a napod.
Persze, hogy városi bicajokat látsz agyváltóval. Okkal. Ez is csak egy optikai tuning, a rajta lévő alkatrészek silányak egy hosszú és kényelmes+hatékony túrához.
Jóval kevesebben használnak agyváltót meg agydinamót ilyen 50-150km-es túrákhoz. Okkal. Több oka is van, fölöslegesen nem kívánom kifejteni, inkább röviden felsorolni:
1. nehéz
2. hajtani is (mind az agyváltó, mind az agydinamó végett)
3. kisebb az áttételezése, kevésbé rugalmas (terepviszonyok tekintetében) a kerékpár egy 7es agyváltóval
Amit pedig érdemes ilyen túrákra venni, azt nem adják boltban, hanem össze kell rakatnod. Egy (példa) Rohloff agyváltónál az áttételezés, strapabírás, gördülékenység mind-mind jobb, simán felveszi a versenyt a külső váltórendszeres bringákkal. Egy (példa) pinion váltós dettó. (Ez utóbbit mondjuk megkapod bolti bringán).
Javasolni tudom, hogy vagy rakass össze egy valódi túrabringát agyváltós kerékkel és teszteld szépen. Nagyjából ezért az árért már kaphatsz valami használhatót, pl nézd meg a Cube "Nature Exc" modelljét, ha már ilyen crossosra vágynál. Ehhez dobj legalább egy alfine agyváltós agyat (azon van féktárcsának hely) egy jó kis felnit, küllőket (ezeknél vedd figyelembe, hogy csomagokat mennyire tennél rá - ha igen, masszívabb kereket kell építtetned). Hajtóművet átszerelik neked 1tányérosra, kell egy új lánc, pá. 300 alatt meg fog állni és jó lesz. De tényleg jó.
Én mondjuk ilyen távolságokra szépen vennék egy gravelt, ami szerelhető túracuccal (sárvédő és csomitartó). A telót meg elfelejteném szépen, hozzá kell edződni, mint a 100mérföldhöz.
Bocs, hogy hosszú lett - és ráadásul ez is csak 1 vélemény a sokból. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!