Miért használnak sokan Fixit a városban?
Észrevettem, hogy ha betartják a szabályokat és megálnak a piros lámpánál, akkor nagyon lassan gyorsulnak és a sebességük is eléggé korlátos.
Amikor országutival menekülök ki a városból, akkor megértem, hogy hozzám képest tötymörögnek.
Viszont a 10+kilos mtbvel, 26x2.2 bütykös kerekekkel is erölködés nélkül előzőm őket, főleg indulásnál.
Azt elismerem, hogy megbizhatobb, mert kevesebb dolog van rajta ami tönkremehet, meg az (általában)igénytelen kinézet miatt valószínübb, hogy nem lopják el, de azt nem gondolnám, hogy ilyen sokan feláldoznák ezek miatt a sebességet.
Van egyéb oka, hogy miért használják?
Na ja, divat.
A legtöbb ilyen hatalmas értelmiséginek adja elő magát, közben meg olyan hülye, mint a segg.
Mindenkinek ment a zöld kéz.
Az, hogy sík terepen, ahol nem kell megállni felesleges a váltó ezzel egyet értek, de nem véletlenül írtam azt hogy a városban. (pl BP, (sok jelzőlámpa, budán sok emelkedő))
Én munkába menet több emelkedőn is fel kell hogy tekerjek, hasznos, hogy tudok váltani. Főleg a munkahelyemnél 10%+ emelkedőknél.
Ha nálam eltér 1-2 fokot eltér a meredekség, akkor váltóhoz nyúlok.
Engem nem zavar, hogy sokan tekernek ilyen bicajjal, csak a miértjére lettem volna kiváncsi.
Gyakorlatilag megláttad az összes előnyét és hátrányát is.
Egyszerűsége elvileg a megbízhatóságot javítja, a súlyt csökkenti. De ennyi.
A váltó feltalálásának tiszta az oka, az emberi láb nem villanymotor, megvan az a felső és alsó pedálfordulat tartomány, ahol jól teljesít, valamint a kifejthető nyomatéknak is van egészséges határa. A fixi mindezt a tekerés-optimalizálási lehetőséget elveszi.
És még valamit elvesz, ami nem jó dolog: a tekerés abbahagyásának, a szabadonfutásnak a lehetőségét.
És a "trend" hívei ezt mind előnyként próbálják feltüntetni.
Mindezek a hiányosságok teljesítményrontóak és krónikus ízületi problémákhoz is vezethetnek.
És csak bele kell gondolni, mit művel egy begörcsölt lábizommal egy örökhajtós pedál, főleg ha kengyellel pedálhoz van fogva a láb.
Az meg a hülyeség teteje, hogy városi forgalomban sokan fék nélkül, csak a hátsó kereket faroltatva (snake-elve) képesek fixivel közlekedni.
Mert trendi meg menő. Meg életveszélyes.
Persze nem állítom, hogy csak ez a trend hülyeség illetve teljesen hülyeség. bizonyos használati körülmények közt elműködhet a dolog (fékkel szerelve!). Csak szúk az a felhasználási lehetőség, amire jó.
Nekem attól is égnek áll a hajam, amikor valaki városi parádézásra vesz fatbike-ot.
TeLepjáró, heh.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!