Kerékpárváltó: Keresztbe váltás?
Hogy is kell tulajdonképpen használni a kerékpár váltóit (az én esetemben elől 3, hátul 7 fokozat)?
És akkor mi is az a keresztbe váltás? Melyik fokozatokat nem szabad együtt használni?
#1 Köszönöm szépen!
#2 Jaj, de szeretem az ilyen roppant segítőkész embereket, akik jönnek ezzel a dumával. Az volt a legelső, hogy utána gugliztam, csak gondoltam, felteszem azért itt is a kérdést, hogy még több értelmes választ kapjak olyan emberektől, akik tőlem jártasabbak ebben a dologban.
Váltó függő mennyire tolerálja, de ha 2-3 fokozatot kivonsz az ellenkező irányból, akkor nagyon nem lőhetsz mellé.
elől: 1. fokozat- hátul: 1-(4,5)
elől: 2. fokozat- hátul: (2,3)-(5,6)
elől: 3. fokozat- hátul: (3,4)-7
A lényeg, hogy a lánc lehetőség szerint minél párhuzamosabb legyen a biciklivel.
Ha nincs így és keresztbe váltasz, akkor hamarabb elkopnak az alkatrészek, nehezebb lesz a tekerés és valószínüleg a váltó is hangoskodni fog valahol.
Váltás: amikor úgy érzed, hogy az első váltóval váltanod kéne, akkor a hátsóval is válts egyszerre, de az ellenkező irányba.
pl elől 1. fokozat hátul meg 5-ösbe vagy.
Váltanál fel, de ha hátsólva váltanál akkor keresztbe állna a lánc, emiatt elsővel fogsz váltani, de ha csak azzal váltanál túl nagy lenne a két áttétel közötti különbség, ezért a hátsóval visszaváltasz 1-2 fokozatot : elől: 2 hátul 3-ra.
Nem kell túlbonyolítani. Ha nagytányéron van, akkor soha ne válts a hátul a legnagyobb lánckerékre. Ha kistányérral hajtod, akkor soha ne válts kiskónuszra.
Ha igényesebb vagyb akkor a közvetlenül mellettük levő lánckereket is hanyagolod, illetve középső tányér esetén a szélsőket.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!