Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Kerékpár láncot olajozás...

Kerékpár láncot olajozás elött kell zsírtalanítani?

Figyelt kérdés
Nő vagyok, de most én akarom rendbeszedni a bringám. Most vettem decathlonba egy szettet, olajozó és zsírtalanító. Mielőtt olajozom, le kell zsírtalanítani?

2018. ápr. 14. 20:42
 1/8 Fantom83 ***** válasza:
43%

Van pár módszer,kinek mi a szimpatikusabb.

Én a helyedben puha drótkefével megvakarnám a láncot minden oldalról,aztán fognék egy ecsetet,és jól átsikálnám gázolajjal,és amikor minden mocsok lejött róla úgy hagynám .

Ezt megismételném kb. 3 hetente.

Én nem szoktam olajozni a láncot,mert a gázolaj ad neki kenést szerintem.

2018. ápr. 14. 21:07
 2/8 anonim ***** válasza:
Önmagában az olajzás nem elég. Az olajon megtapad a por, aztán a lánc mozgása közben csiszolja a csapot. Időnként el kell távolítani a láncon található kenőanyagot (tehát zsírtalanítani kell), vele együtt pedig a szennyeződéseket is. Utána kell újra megkenni, mert ekkor az új olajfilm tiszta, nem tartalmaz semmit, ami koptathatná a lánc érzékeny részeit. Ugyanez a helyzet a kerékben, kormánynyaknál és hajtóműnél található csapágyakkal is: először el kell távolítani a port, kopadékot és ki tudja, mit tartalmazó zsírt és a fémtiszta csapágyakat kell újra bezsírozni.
2018. ápr. 14. 21:40
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem kell mindig zsírtalanítani.

Én le szoktam törölgetni alaposan tiszta ronggyal, vagy papírtörlővel. Aztán minden láncszemre egy-egy csepp olaj kivül és belül. Aztán úgyhagyom éjszakára és reggel letörlöm papírtörlővel a felesleges olajat.

Nem szabad kivül olajosnak lennie a láncnak. Amellett, hogy összekeni vele magát az ember, még a koszt is gyűjti.

Meg a túl sok olaj sem jó, mert kiveri magából a lánc, összefröcsköli a környezetét.

Az alaposabb tisztításnál leszedem a láncot, pertóleumban kimosom, megvárom míg megszárad (1 nap), visszarakom és jöhet a kenés olajjal.

2018. ápr. 14. 22:41
 4/8 anonim ***** válasza:

Én így szoktam:

- ronggyal áttörlöm a láncot, ezzel leszedem róla a szutyok egy jó részét

- ráfújom az olajat a csapokra, majd párszor átpörgetem a láncot

- újra áttörlöm ronggyal, hogy lejöjjön róla a fölösleges olaj

2018. ápr. 15. 08:55
 5/8 anonim ***** válasza:

én nem ajánlom a fújkálást. )főleg wd40 és hasonlókkal nem)

össze-vissza fújod vele a bicajt ott is ahova nem kellene mennie olajnak.

És pazarló is. kb 30%-a hasznosul a kenőanyagnak.

2018. ápr. 15. 15:09
 6/8 anonim ***** válasza:

Igen, mindenképpen.

Ha le tudod szedni a láncot, akkor áztasd gázolajban/benzinben, az tényleg jól leszedni. Aztán sikáld meg egy használt fogkefével. Az végigolajozod, vagy lefújod. Ne hallgass a többiekre :D csak csináld úgy, hogy a lánc alsó felét olajozd, de felülről. Így a bicó nem lesz olyan. Nem kell neki egy éjszaka, viszont kell neki egy 20 fordulat. Felesleget letörlöd, kész.

Ha nem lesz szeded le a dzsuvát, akkor csak halkabb lesz az olajozástól, de tartósabb nem lesz tőle.

2018. ápr. 15. 16:11
 7/8 anonim válasza:
Gázolaj jó a láncra?
2022. márc. 15. 16:31
 8/8 anonim ***** válasza:

Mosáshoz jó a gázolaj is.

Csak elég büdös, olyan szagod lesz utána mint egy régi Ikarus busz sofőrnek.

Lánc kenésére nem jó a gázolaj!

2022. márc. 15. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!