Milyen csapágyat tegyek a hátsó kerék agyba?
Sajnos tönkrement a Fatbike hátsó kerékagyam, és nincs kedvem több 10 ezret kiadni érte, ezért mivel esztergályos vagyok, átalakítóm ipari csapágyasra. Viszont nem tudom eldönteni, hogy milyen típusú csapágyat rakjak bele.
Szerintetek mély hornyú vagy ferde hatásvonalú csapágyat rakjak bele?
A gyárilag ipari csapágyasban is sima mélyhornyú van. 30% radiális erőt az is felvesz.
Rég tanultam, de ha jól emlékszem, a ferde hatásvonalúnak nagyobb a fajlagos helyigénye is. Abból meg egy agyban nem sok van.
Hát, azért megnézem, ahogy egy komplett kereket megfelelő vágósebességgel megpörgetsz az esztergán.
Mármint igen-igen messziről akarom csak megnézni.
Ha már ki van fűzve, akkor tényleg nem olyan borzalmas költség egy agy önmagában. Megéri ennyit dolgozni vele?
Egy Joytech ipari csapágyas hátsó agy 7500,- Ft, nem éppen a csúcskategória, de annál jobbat házilag úgysem csinálsz.
Amúgy én valami ilyesmit javasolnék.
Disznó módon amúgy a bolti iparis agyakba sima radiális csapágyakat tesznek, hogy legalább a nyeregből kiállva tekerés ki tudja nyírni, valamivel csak le kell rontani az élettartamot, nem?
Ennél a fenti radiax mindenképpen jobb, csak, mint egy normál kónuszos agynál, faca előfeszítés-beállítás kell.
Ez egy tárcsafékes jószág akkor, ugye?
Ami csapágyat linkeltem, az jó lehet, csak akkor tengelyt (vagy minimum rá megfelelő feszítőelemeket) is gyártanod kell, megfelelő csapágyfeszítéshez.
Egyébként mit takar az, hogy tönkrement az előző?
Mert ennyiből nem derül ki, lehet, hogy olcsón javítható.
Azt azért gondolom tudod, hogy a jobb ipari csapágyas agyak nem simán két "bóti" csapágyon futnak kónusz helyett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!