Megéri javíttatni, vagy kuka és vegyek másikat?
Van egy 23 éves mountain bike-om. már akkor sem volt csúcskategória, de nem is a legolcsóbbak közül való volt.
Nem agyonhasznált, kb csak munkába járok vele, napi 4-5 km. alkalmanként megyek csak többet.
Egyszer volt eddig (sufni)szervízben, akkor a pedálnál cserélték a tengelyt (?) vagy mit, meg a hátsó fogaskerekeket mert az évek alatt sikerült ledarálnom.
Most viszont a hátsó kerék már nagyon "kotyog", gondolom elkopott a tengely. már hozzáér a villához (ez a neve?) is.
Mennyibe kerülne ezt kb megcsináltatni? Egyáltalán megérné?
A fent említett felhasználás miatt ha másikat veszek, amúgy is használtat vennék, max 25-30ezret szánnék rá, méár ha ennyiből lehet jó biciklit venni.
Egy hátsó tengely kónuszokkal + két golyóskoszorú egy ezres körül megvan. Ha egyéb gond nincs, akkor egy félórás munka a cseréje.
Ha a csésze is sérült, akkor 3-4000 forintért kapsz egy új kereket...
elsősorban talán az érdekelne, hogy azért a pénzért, amit hajlandó vagyok rászánni, kapok-e annyival jobbat, mint amennyire ezt ki lehet pofozni.
amiket néztem helyette, jó eséllyel szintén öreg példányok, ki tudja hány kilométerrel... és ugye még mindig abban a kategóriában vagyunk, ami újonnan sem volt soha jó. na de a napi 5 km-hez nem hinném, hogy százezres biciklire van szükségem.
egyébként mostohagyerek, nagyon nem vigyáztam rá, sosem volt karban tartva a kora tavaszi mosáson kívül... amit most már sajnálok. ennyi idő alatt a szívemhez nőtt, szóval azért örülnék, ha meg lehetne csinálni.
Ha beviszem a szervízbe/kereskedésbe, akkor ránézésre tudnak kb árat mondani, hogy mennyiért csinálják? vagy inkább eléadni akarnak, és kimondják rá a halálos ítéletet :o
egyébiránt helyette kb ilyesmiket nézegetek (csak nem itt, hanem helyi csoportokban, de vmiért nem megy ma az oldalon a településre szűrés):
mondjuk némileg problémét jelent, hogy annyit értek a biciklihez, hogy "szép" vagy "nem szép" :D
(ahh, az enyém meg pont ugyanilyen, színre is :D [link] lehet, ez kellene, és lenne egy darabig alkatrészem. kár, hogy csak helyben - messze pesttől kisvárosban- nézelődöm, mert mindenképpen látni akarom, hogy mit veszek meg)
Az a helyzet, nem bántásból, de ha ez a bringa élettartama alatt csak így volt szervizelve, hogy akkor gondolsz javításra, maikor a kerék már úgy kotyog, hogy üti a villát, akkor az a bringa olyan mostoha bánásmódot kapott, hogy tutira szinte minden kukába való róla, talán a vázon kívül.
Látatlanul is azt mondom, ez már reális áron menthetetlen.
De ha a következővel is így fogsz bánni, azt mondom, inkább ne vegyél bringát, mert neked az nem való.
Tudom, hogy sokan teszik ezt, hogy szétesésig használnak mindent.
Nekik sem való.
Az a kerékár, ami ma ilyen állapotban van, már évekkel ezelőtt alkalmatlan volt a használatra közlekedés-biztonsági szempontból.
A kerékpár is jármű, közúti forgalomban, vagyis közúti forgalomra alkalmas műszaki állapot a minimum, ami elvárható. Nem mentség a "csak ide a sarki boltba" stb., 100 méteren 10 km/h-val gurulva ugyanúgy meg lehet halni, mint 100 km-en 50-nel.
Sajnos ezt itt Magyarországon még sokan nem értik meg, a törvényi szabályozásból meg csak olyan leszedés lenne, mint az autó műszakiztatás. Pedig valamit tenni kéne ellene.
sokáig fel sem merült bennem, hogy bármit kellene vele csinálni. 12 évesen kaptam... nyilván az számított csak, hogy tavasszal elővesszük, lemossuk, fater megolajozza és mehetünk is.
aztán évekig állt a garázsban, ide-oda pakolgattuk... aztán kb 6 éve vettem újra használatba. igen, itt már éreztem, hogy kellett a szervíz (úgy 2 éve) a fékbowdent cseréltem magamnak, meg egy kicsit jobban odafigyeltem, ha kellett, itt-ott meghúztam csavart, tisztán tartottam, de azt a nyúzást, amit egy kamasztól kapott évekkel ezelőtt, nem biztos, hogy jóvá lehet tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!