Mennyi vizet fogyasszak egy 9 órás biciklitúra alatt?
Én azt mondom, annyit igyál, ami jól esik. Pedig minden sportos újságcikkben nyomják ezerrel az agymosást, hogy "mikor szomjas leszel, akkor már a halálos kiszáradás küszöbén állsz ,stb".
Montenbájkos egésznapos, kánikulai tekergésekre felpakolok 4-5 másfeles flakont, feltéve, hogy nem tudok venni valahol.
Köszönöm a választ!
Én vettem egy Camelbak hidratációs hátizsákot, 3 literes tartálya van + teszek be még egy 1 literes kulacsot is. a vázon is van 2szer 0,7 literes meg az ülés mögött is. általában olyankor és olyan helyeken tekerek ahol zárva van már minden, hogy vizet vegyek.
De még érdekelne, hogy a túlzott vízfogyasztás veszélye nem áll fenn ilyenkor? Olvastam a hiperhidrációról. Gyakori lehet sportolás utáni folyadékvesztés vízzel való pótlásánál, ugyanis a sok víz felhígítja a vért és felborítja a vér nátriumháztartását. Gondolom ehhez hozájön még a sóvesztés izzadáskor.
Milyen sportitalt ajánlatok, ami tényleg jó, nem csak parasztvakítás egy csipet sóval és L-karnitinnel meg ginsengel feleslegesen kevés mennyiségben
Izzadással rengeteg sót, ásványi anyagot veszítesz. Ezt kell pótolni a folyadék mellé. Nem elég a víz melegben, fóleg ekkora távon! Multis pezsgőtabletta, só, banán, izo ital is kell. Nátriumsó és káliumsó is kell. A banánban kálium és cukor van, aszpartám és színezék nélkül! Egy jó ásványvízbe (1500-2500mg oldott anyag, minél több magnézium és kalcium) multivitamin, csipet jódozott só, 1-2 kanál gyümölcscukor, pici szörp vagy gyümölcslé és kész az izo ital! Banánnal kiegészítve legjobb! Nyugodtan dobj a vizedbe sót! Nem lesz sós, csak frissítőbb! Persze bolti izot is ihatsz, nekem az túl ízesített és kerülöm a rákkeltő aszpartámot, aceszulfámot, ciklamátot..
Óránként akár 1 liter vizet/kever3ket is megiszok, ha meleg van! Ennyi idő alatt szerintem min. 4-5 liter kell, elosztva kis kortyolgatásokra és hűvösben pihenve jól meghúzva a kulacsot! A kiszáradás fokozza a napszúrás veszélyét is! Ne félj, vízmérgezést a hirtelen nagy mennyiségű 5-10l vízivás okoz. Ill mikor teljesen értéktelen, agyonra tisztított vizet iszik valaki sokat, amiben nincs semmi ásvány! Vannak víztisztítók, amik szinte desztiláltra tisztítanak! Az a veszélyes! Vesekőhajtáskor 1-2 litert itatnak meg veled húzóra, fekvés közben, naponta többször is, mégse lesz bajod! Miért? Mert sóoldat csepeg beléd mellé és eszel!
Köszönöm neked is, utolsó válaszoló!
Nagyon hasznos volt a válaszod és még egyszer köszi a többieknek is. Megtudtam amit akartam, mindenkinek megy a zöld!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!