Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Iparicsapágyas kerékagy, vagy...

Iparicsapágyas kerékagy, vagy a golyóscsapágyas kerékagy az erősebb?

Figyelt kérdés
2017. jan. 24. 23:27
 1/6 anonim ***** válasza:

Ebben megoszlanak a vélemények. Mindkettőnek vannak előnyei-hátrányai! Azt olvastam, hogy az egyik erősebb az oldalirányú erőkkel szemben ennyi a technikai előny, aztán lehet gondolkodni, hogy kihasználjuk-e ezt egy kerékben!

A golyóst is lehet jó minőségűre csinálni, jól záró porvédővel, minőségi kosárral! Lehet mélyrehatón tisztítani, olcsóbban ki lehet jönni a szervizelésben (persze minőségi alkatrésznél), hiszen elég a golyós részt cserélni. Viszont én nagyon nehezen tudtam összerakni, szerintem sokkal jobban figyelni kell mennyire húzod meg, hogy illeszted bele, elgurulnak a rohadt golyók, összegyógyul..

Az iparissal nincs annyi gond. Fogod, kiveszed, leöblíted, újrakened és kész. Amelyik jó, abba nem megy bele kb. semmi. Akkor romlik el, ha kikopik! Mivel 1 darabban van, így azért jóval könnyebb betenni! De csak egyben cserélheted, így drágább..

Amit én észre vettem, hogy az igazán jó kerekekben iparis van. A Shimano esküszik a golyósra, XT minden azzal van, de pl. a Mavic százezres kerekeiben te nem találsz ilyen "elavult technológiát".. Na de tesómnak fél év alatt kotyogós lett, valami huszon ezer lesz a teljes csapágycsere mert visszakapta ugyanúgy a gyártótól, ráadásul otthon szét se lehet kapni, mert speckó szerszám kell! Egyedi eset lehet, de a .aszom se akarna költeni ennyit egy garanciális 140 ezres kerékre..

2017. jan. 25. 06:53
 2/6 anonim ***** válasza:

Manapság már a csúcskategóriában minden ipari csapágyas...

De ettől függetlenül, ha nem a csúcskategóriát nézzük, van olcsó gagyi iparicsapágy és van minőségi is.

Pont ugyan úgy van olcsó gagyi golyóscsapágy meg minőségi is...

Szóval nincs válasz a kérdésedre...

2017. jan. 25. 11:41
 3/6 anonim ***** válasza:

mert a mavic aztan nagyon bonyolult..XD

5ös és 10es inbusz, gagyiknal meg 5os inbusz plussz 17es villas...

egyebkent minden uj 100k alatti gyari kerekbe gagyi csapagy kerul...sok racing7 vagy scirocco 0km-es koraban is kotyog...

egyebkent jol behuztak a tesod...legjobb minosego csapagy is megvan 3k/db, mavic elol 2, hatul 3 szoval full szett 15bol kijon...egyebkent pedig az osszes mavic kereknel allithato a csapagyfeszesseg, es a kotyogas megszunteteheto..XDXDXD

bocs az off-ert csakhat zavar a butasag...

egyebkent iparis....

2017. jan. 25. 21:45
 4/6 anonim válasza:
iparis.
2017. jan. 26. 22:46
 5/6 anonim válasza:

Alapvetően két golyóscsapágyról beszélünk, mert mindkettő az. Csak máshol és máshogy szerelik össze őket. Erőben (illetve inkább annak elviselésében) kb. ugyanazt tudják.

A nagy különbség, hogy az egyiket precízen összerakják a gyárban. A másikat meg a jómunkásember jobb esetben nyomatékkulccsal, rosszabb esetben érzésre beállít, aztán olyan amilyen.

Ha tényleg szakszerűen van összerakva (kerékpárnál kb. esélytelen), akkor mindegy. de mivel ez kb. esélytelen, ezért inkább ipari csapágyas megoldást választanék.

2017. jan. 29. 22:11
 6/6 Alex Fly ***** válasza:

Nincs jobb. Legalábbis egy minőségi szint felett.

A kónuszos rendszer előnye, hogy precízen beállítva simábban forog és megfelelő karbantartás mellett örök darab. Lehet, hogy nem véletlen az sem, hogy a Shimano kizárólag ilyen rendszerű kerékagyakat gyárt...

Az iparis előnye, hogy minden beállítás nélkül elég jól forog, és amíg tönkre nem megy, addig ez nem fog változni. Viszont ilyenkor az egyetlen lehetőség a csere, nem javítható. Sokak tapasztalata szerint ráadásul az agyhüvely általában 2-3 csapágycsere után megnyúlik és már nem rögzíti megfelelően az új csapágyat; ez ellen egy ideig ragasztással lehet védekezni, ám előbb-utóbb mindenképpen az egész agyat cserélni kell. De addig minden karbantartás, állítás nélkül úgy működik, mint új korában...

2017. jan. 30. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!