Nagyon gáz, ha SOHA nem szállok le a bicikliről zebránál?
Igen szólnia kellene, mivel a KRESZ szerint zebrán nem tekerhetsz, csak tolhatod.
Én például, ha autóban ülök és a biciklis nem száll le a zebránál, nem adom meg az elsőbbséget, mivel ha leszállna, azzal jelezné átmenési szándékát (jogászosan mondva: ráutaló magatartást tanúsít), akkor persze át is engedem.
Egyrészt tilos.
Másrészt nagy tömegben amikor pár bicajos áthajt, és nem tolja, zavató tud lenni gyalagosként.
Miért kéne leszállnom amikor merőlegesen áthaladok egy gyalogosátkelőn?
Bár gondolom a párhuzamos áthaladásra céloztál. Azt a kresz nem tiltja, csak akkor nincsen elsőbbséged, azzal szemben ha leszállnál és tolnád.
Az érdekesebb kérdés az, hogy kerültél a zebrához, mert ha elmúltál 12 éves, és az úttest közledésre alkalmas (az, hogy mi számít annak pontosan jó kérdés, mivel elég szubjektíven veszik), akkor a járdán tilos tekerned, és a rendőr megbüntethet.
"Sőt, ha a zebrán keresztül megyek és nem át rajta, akkor sem tolom az út közepén,"
Ezt meg nem is értem, ha nem szállsz le, akkor hogy tolnád?
A kérdés második felvetése hülyeség, ha az úton keresztezel egy zebrát, akkor nem is kell leszállni, csak megállni és elsőbbseget adni a gyalogosoknak.
Ami a zebrán átbiciklizést illeti, felőlem mindenki azt csinál, amit akar, csak azt tartsa észben, hogy ha átteker, nincs elsőbbsége, mert nem gyalogos. Rohadt veszélyesek azok az idióták, akik csak simán áttekernek megállás nélkül, mert sokkal gyorsabbak a gyalogosoknál és az autósoknak esélyük nincs időben észrevenni őket. Ha valaki rászokik erre azzal, hogy "majd figyelek", egyszer jó eséllyel lesz olyan, hogy benézi és az élete is rámehet.
Én eleve tartózkodom a járdán biciklizéstől, mert ugye felnőtt embertől ez is bunkóság (és tilos is alapvetően), de néha persze előfordul, ilyenkor néha zebrán is átmegyek és én azért szeretek ilyenkor lepattanni a bicikliről, mert azzal ugye egy másodperc alatt gyalogossá válok és elsőbbségem lesz, amivel élek is es határozottan nekiindulok a zebrának. Így egy forgalmas úton gyorsabb átkelni, mint várni, hogy elengedjék az embert.
Ha zebra felé mész az úton, akkor nekik van elsőbbségük, mintha autóval lennél! Át kell engedmed őket, de nem kell tolni... :-D :-D
Zebrán áthajtás 30eFt helyszíni bírság (kötelező tolni), kivéve, ha fel van festve a bicikliút a zebra mellett és azon mész és nincs elsőbbségadásra felszólító tábla, akkor gurulhatsz.
Miért kell zebrán tolni? Mert a kanyarodó autók egyszerre indulhatnak a gyalogosokkal, nekik is akkor van zöld. Ők nem számítanak arra, hogy a gyalogosok közül te nagy sebességgel kiugrasz, annyit látnak, hogy a gyalogosok előtt még pont átférnek.. csak ha te gyorsabb vagy, pont az autó elé kerülsz és kivasalnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!