Centírozásban segít valaki?

A jó minőségű duplafalú felni sugárirányban nagyon stabilak, de oldalirányban a küllők adják a merevségüket. Szóval oldalra a felni állapota nem sokat szól bele az eredménybe centrírozásnál. Már ha szigorúan nyolcasról beszélünk, nem tojásról.
Ha a felni meg van törve (nem eltörve!) és esetleg 2-3 küllőnyi szakaszon dob magán millimétereket, az sajnos halott. Ott már az anyagdeformáció olyan mértékű egy ütéstől, hogy küllőkkel nem tudod gyógyítani.
Kifűzve elvileg görgőzéssel, sufnituningos visszahajlítgatással javítható, de az első változatot kevés helyen vagyonért csinálják, a második meg olyan, mint biztosítékot patkolni, beleteszed a későbbi nagyobb baj kockázatát.
Ha egy nem megtört felnit teljesen lelazított küllőkről tojásra, nyolcasra centrírozva, jó állapotú és minőségű küllőkkel újrafeszítesz, a küllőfeszességekben olyan minimális különbségek lesznek csak, ami semmit nem ront a kerék erősségén.

A linkelt fotó tojása már erősen kuka kategória.
Nyolcas esetén van inkább gyógyítási esély, ha a görbület nem nagyon rövid szakaszra esik. Amit írtál, 1-2 cm, ha az egy negyed kerék-kerületen oszlik el, az ok, de ha egy 10 cewntis szakaszon, akkor konyec.
Az egyengetésről meg leírtam a véleményem, úgy látom, te is tapasztaltad.
Köszönöm a válaszokat!
Tehát akkor a felnit 8-as mentesre csak egyengetéssel lehet megcsinálni. Próbáltam még azt is, hogy teljesen kifűztem a küllőket, és ahol nyolcas volt, ott megfeszítettem a küllőket, jó erősen. Azt hittem, hogy ez visszadeformálja a felnit, de csak tojás ment bele, csak sugárirányban tud deformálni sajnos. A tojást már kiszedtem.

Hát igen, ha nagy a "kanyar", akkor a küllőkkel kulturáltan már nem lehet megoldani. Az egyengetés meg, mint minden U-keresztmetszet esetében, többet árthat, mint használ, kinyílik a profil, elcsavarodik stb.
Erre találták ki a profilgörgős javítást, de az tényleg mocskos drága. Egy nem küllős, hanem mondjuk karbon keréknél az alu felnirészt szokták így javítani, centrírozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!