Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen kormánycsapágyam és...

Milyen kormánycsapágyam és villám van?

Figyelt kérdés

Villát és kormánycsapágyat szeretnék cserélni, ezeket az adatokat találtam neten:

135mm HT (fejcsőhossz?)

Conoid steel kormánycsapágy, normálnak is mondták

Head tube 1-1/8 (normál, nem tapered)

Headset: others (nem integrált vagy félintegrált kategória), bearing cups outside

Ezek alapján miből, mekkorát vegyek? Ill. lehet-e váltani integrált ahead-re vagy mindenféle átalakító kell?

2016. máj. 14. 20:19
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha egy a-head-es villát akarsz venni, ahhoz kell még egy beütős 1 1/8" méretű a-head kormánycsapágy (integrált csak vázcserével lehet), valamennyi mm 1 1/8"-os hézagoló és egy a-head kormányszár (alapméretes befogóra tippelek 25,4 mm)

A fejcsőhossz azt jelenti, hogy milyen hosszú nyakú villát kell nézned, ami az alábbi módon számolható ki:

(villanyak hossza) - (fejcsőhossz) - (kormánycsapágy beépítési magassága) - (kormányszár magassága) - (szükséges hézagolók*) - 1 mm

*Ezt leginkább a testmagasságod és az egyéni igényeid határozzák meg. Általában 5-10-15-20 mm-es méretben lehet kapni. Ha nem vagy benne biztos, hogy pontosan milyen magasra akarod a kormányt beállítani, akkor hosszabbra kell hagyni a villanyakat, hogy túllógjon a kormányon ( [link] ) és csak akkor vágni méretre, ha már eldöntötted, milyen méret lesz megfelelő.

2016. máj. 15. 17:29
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ennyire részletezed, de nem igazán vagyok közelebb..

Az enyém nem olyan, mint a képen, nem lóg ki fenn a villacső, valahol belül rögzül és mintha vastagabb lenne! Bilincses rögzítés van a stuccni mindkét felén (2 és 4db imbuszos csavar). A teteje vízszintes, lapos kupakkal zárt. 5-ös imbusz van benne, azzal lehet a kormányt irányba hozni. Van benne hézagoló gyűrű (5-7mm körüli lehet), magasságot nem lehet állítani (ill. nekem nem sikerült)! A stuccni és a hézagoló alatti részen körbe forog egy trapéz alakú műanyag kupak (kör, de az alja szélesebb), ez alatt a vázba illesztett rész van, arra tippelek, hogy ez rejti a golyóskosarat.

A gyári leírás alapján régi fajta külső csészés, menetes villás típusnak gondolom, de a hézagoló és az elhelyezés alapján mégis Ahead rendszer. Merida a kerékpár, ha ez esetleg segít!

Nekem egy pontos márka és típus kellene 10eFt-ig, amit meg tudok rendelni, hogy beletegyék. XC/freeride minőség, egy alap MTB-ról van szó, de hosszabb távon is biztonságos és kevésbé sűrűn tisztítandó kellene. Ipari csapágyas előnyben!

Villából pedig ha jól értem a leírást, menet nélküli 1 1/8 méretűt kell vennem, min. 135mm cső hosszal. A szervizben méretre vágják, ha nagyobb. SR Raidon lesz, mert havernak is olyan van, nagyon jól mozog! Viszont kellene a méret, hogy meg tudjam rendelni!

Köszönöm a segítséget előre is!

2016. máj. 16. 17:18
 3/4 anonim ***** válasza:

A 135 mm HT (head tube) az a váz jellemzője, attól mindenképp hosszabb kell [link]

Tehát nem jól érted a leírást. Akkor fordítva mondom:

135mm fejcsőhossz

+32,4 mm a csapágynak (ennek: [link] )

+5 mm hézagoló (amid most is van)

+40 mm a stucninak (általában, azért mérd le)

-1 mm hogy a a tetején lévő 5-ös imbuszcsavarral megfelelően beállítsd a csapágyak szorítását, nem pedig a "kormányt lehet irányba hozni"

=211,4 mm-re kell vágatnod de ha ezt elsorolod a boltban, ők is ki tudják szerintem számolni :)

Egyszerre nem lehet menetes és a-head, vagyis egy átalakítóval igen, de szerintem gyári bringákat nem azzal adnak el.

Inkább küldj egy képet (vagy többet), ha még mindig bizonytalan vagy!

2016. máj. 16. 20:03
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Már be is rakták nekem egy RS Recon Silver társaságában, amit átküldtél!

Lehet, csak bemesélem magamnak, de sokkal jobb, mint a régi! A teleszkóp mindenképp, de ez az FSA cucc se semmi!

2016. máj. 19. 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!