Mi a lényegi különbség MTB és Cross kategória között?
Látom, a MTB inkább terep, de egy MTB keskenyebb gumikkal, és lockout-os villával szinte egy és ugyan az. Nem?
Vagy ilyen apróság is sokat számít a Cross-hoz képest?
A vérbeli MTB olyan, mint az off-road autó: szédül a bitumenen. Az terepre van kitalálva.
A cross az a kategória, amivel elvagy úttesten is, de nem gebed bele, ha rövidítesz az útszéli gyepen át. Na jó, ennél kicsit több, tehát belefér némi erdei duhajkodás.
A trekking az a kategória, ami főként országúti, de a kitaposott gyalogösvényekre is megfelelő.
Az országúti meg az, amivel az údpadka döngölt murvája a határ, onnantól tolva vagy vállon.
Persze azért ezek ökölszabályok, van azért némi átfedés.
És van a tecsós MTB, ami meg sehova sem jó, bitumenen izzadva is lassú, terepen meg szétesik.
Tisztába vagyok ezekkel, ezért is kérdeztem, hogy ha lockouttal zárom a monti telóját, és veszek rá egy slick gumit, akkor majdhogynem egy crosst kapunk.
Elég szedettvedett lett a kérdés, de most kérdeznék, kényelem szempontjából melyik a jobb?
Az a baj, leginkább aszfalton használnám, de ugyanakkor szeretek árkon bokron átgázolni és nem tötymörögni. Dél-Alföldön nincs sok hegy, viszont földutakon, Tisza mellett szívesen hajtanám erőből. Akkor inkább egy cross beütésű monti a jobb választás, vagy egy montis beütésű cross? ( nagyobb rugóút szélesebb slick gumi )
Lehet nem egy könnyen megoldható elképzelés az enyém, de leginkább olyan biciklit akarok, amivel könnyen tudok cirkálni városba, város szélen megtudom hajtani, illetve földutakon is száguldozni.
Wadmalac
Azt tedd még hozzá, hogy a tecsós esetenként még életveszélyes is.
"Ne vedd véresen komolyan,hogy "szédül" mert az túlzás amit írtak neked.. :)"
Persze, ahogy írtam is, van átfedés a kategóriák közt. Sokan országútiznak vékony gumikra átszerelt montikkal.
De attól még a fizikai tény tény marad, hogy két azonos szélességű gumi, ugyanolyan keménységen nem egyformán gurul eltérő átmérővel, a nagyobb kerék a nyerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!