Mire figyelhek orszaguti sisak vasarlasanal?
Egy 100e Ft-os törésteszt szempontjából kb semmivel sem jobb, mint a 4-5000 Ft-os. Amiben jobb az, hogy testreszabhatóbb, könnyebb anyagból van, kényelmesebb. De a védelem szempontjából alig jobbak.
Van egy oldal ami kb 10-200USD között tesztel rendszeresen sisakokat. Alig vannak különbségek. Facebookon is volt ez téma kb két hónapja.
Én arra szoktam figyelni, hogy préselt és ne ragasztott sisak legyen, vagyis a külső fényes borítása ne váljon el a belső habtól.
Egy 8000 körüli B-twin sisak szerintem értelmes kompromisszum a gagyi meg a felső kategória közt. Amatőr, hobbibringásnak ez teljesen oké.
Arra figyelj, hogy passzoljon a fejedre és hosszabb távon se legyen kényelmetlen. A többi csak körítés...
Lehet bármilyen hiperszuper űrminőségű anyagból, a szerepe akkor is ugyanaz: a saját roncsolódásával vezeti el a fejet ért erő egy részét. Ami szempont még számíthat: tömeg (minél könnyebb, annél jobb), állíthatóság, kivehető/mosható párnázás, bogárháló, napellenző (habár outinál nem szokás)...
De bukáskor a 100000 forintos is ugyanúgy törik, mint az ezerforintos és 2-3 évenként ugyanúgy csereérett.
Abus, Casco, Rudy Project, Giro, hogy csak párat említsek az ismertebb márkák közül.
Viszont azt ki kell hangsúlyozni, hogy a 2000 forintos Lidlis sisaknak is ugyanúgy meg kell felelnie annak a biztonsági szabványnak aminek egy 50000 forintos Abus is megfelel. Az árkülönbség inkább az extrákon múlik amik közül van ami hasznos (rovarháló, izzadság elvezetés, párnázás stb) és van ami kevésbé (márkanév, design, festés minősége).
Ha márkás sisakot keresel, de nem akarsz rákölteni egy félhavi havi keresetet, szerintem a Rudy Snuggy a legjobb választás.
Az előző Bell bukóm 2000-ben volt 40.000,- Ft.
Ki is szolgált sok évet, akkor cseréltem le, amikor már porlott benne a műanyag hab test. Olyankor már rideg, törékeny, keveset véd.
Most egy 4500,- Ft-ra akciózott "noname" tescós bukót hordok, szép is, állati kényelmes, könnyű, jól szellőzik, racsnis-damilos méretállítással, mint a százezres rokonai. A héjanyag meg a hab is ugyanaz, mint a "pro" típusokban, a rögzítések jók, héjragasztás stabil.
Jó reklámszöveg, hogy márkásat kell venni, de jócskán találni alacsony árkategóriában is jót, sőt jobbat.
Tényleg jól meg kell nézni, mit veszel, kényelem, héj rögzítése, pántolások legyenek jók, ne tudd billegetni a fejeden, szellőzés, elülső lukakon bogárrács, súly, kb. ennyi, ha ez mind jó, kár drágábbat venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!