Hogyan kezdheti el az öcsém a versenykerékpározást?
Én nem szeretem a bringázást, de a testvérem él-hal érte. Ő még csak 13 éves, gondolom olyan vészesen még nem késett el. Én megpróbálnék neki segíteni (sportoltam elég magas szinten, tudom, mire kell megtanítani mentálisan), de sajnos eléggé tájékozatlan vagyok a kérdésben, kérdésekben.
Milyen összeget fektessünk először a kerékpárba (gondolom nem kell egyenlőre milliós, olyan 300-400 ezres már jó lehet)? Gondlom klub-ba érdemes belépni. Miskolc, Eger környékén melyik a legjobb? Tudom, hogy a magyar kerékpársport elég gyenge, én úgy is próbálom a gondolatait terelni, hogy ne ebben a közegben gondolkodjon. Kérlek titeket, amit tudtok, írjatok le mindent ezzel kapcsolatban!
SZia, mivel nő mint a gomba szerintem az elején még annyi se kell, a felszerelés sokkal, sokkal többe fog kerülni arra költsétek a pénzt, aluvázas bringa ami méretben kicsit nagy vagy épp jó már okés, később úgyis cserélni kell szinte évente majd
ruházat viszont legyen mindg a 4 éveszakra, na ez alaphangon 250 ezer ft úgy hogy a nagyobb része még csak nem is csúcs ruházat hanem dechatlon és társaikból van összevásárolva olcsó sisakkal stb,
Én most veszek csak télre ruházatot alapmodellekből középkatagóriás márkából és csak a ruházat , kabát, nadrág, kamásli, kesztyű aláöltöző és egy hosszú mez 125 ezer ft nál járok
spd cipő hadd szokja, szabad és fix görgők, gamrin pulzusmérő és gps óra na ez se két ft bár U23 as lesz mire elhasználódik ha vigyáz rá
egyesületet sajnos nem tudok Miskolc Környékén olyan akik valóban jók, viszont távedzeni is lehet a srácot nem kell ehhez egyesület csak ha mindenképp kizárólag országútizni akar
wwww.sportlabor.hu
Huh, az durva. Évente bicó?
Esetleg tudnál valamilyet ajánlani?
Akár egy komplet összeállítást is megnéznék, ha esetleg unatkozol :P
Esetleg a Dr. Bátorfi-Agria KTK-ról tudsz valamit? Ez lenne egerben. Csak kerékpározással kell edzeni, vagy futás-kondi is?
Az általad ajánlott oldalon a vizsgálatot érdemes elvégezni?
De bunkó vagyok!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!
SZia, az emlíett csapatot nem ismerem, nem tudom, hogy a sportlabornál hány éves kortól ajánlott a terheléses vizsgálat, de komoly edzésbe belefogni sajnos egy teszt muszáj lesz, évente min 3 teszt kell, ennél komolyabb szinten több, a profiknál alapozáskor legalább 4 teszt van és még a versenyszezonban is 3 legalább, tehát évente akár 7 vizsgálat is, amatőr szinten felesleges, /nem degradálva az amatőr jelzőt/ de 3 vizsgálat / év az muszáj,
Ha évente nem is kell cserélni de nagyon drága kerékpárt 18 éves koráig megvenni tök felesleges, mert tényleg kinövi, ha most vesztek egy épphogy nagyobb kerékpárt rövidebb stucnival akkor egy darabig lehet trükközni a stucnival, de aztán már sajnos nem.
Konkrét konfigurációt nem tudok mert egyrészt a belső lábhosszt nem tudom ami az öcsédnek van, illetve a magasságát sem, bármely márka aluvázas karbonvillás modellje megteszi, tényleg nem kell milliókat a bringára költeni az elején, ráér az majd később
márka sem számít a vázméret legyen jó illetve ár érték arányban jó legyen,
rosebikes
canyon bikes
cube
merida
bmc
wilier
és még sorolhatnám annyi gyártó van, hogy tényleg nem tudok egyet kiemelni, van aki márkahű és csak a Giantra esküszik, de a lényeg hogy adott technikai szinttel minden bringával meg lehet csinálni mindent, persze geometria ,de egy 10 km es hegyen ha rád van állítva a bringa, akkor mindegy hogy 6,2 kg os Cube, vagy merida vagy trek stb bringa van-e alattad
a felszerelés mint írtam sokkal fontosabb, ruházat amiben nem fagy meg télen és ősszel, jól szellőzik ezek mind drága dolgok, normális sisak ami nem 300 ft ba kerül és tényleg jó az sem két ft, bár lehet akciósan esetleg külföldről jókat venni, illetve pulzusmérő óra GPS-el az alap kell legyen annak aki edz + ehhez még pedálfordulatmérő + sebesség szenzor , spd pedál és cipő
a wattmérőről még nem is beszéltem ami magában annyi mint egy kerékpár
a bringa tényleg még 20 ad rangú, nem lesz tőle gyorsabb amíg nincs egy olyan állóképessége ami indokolná a könnyebb és drágább kerékpárt
jah még valami és még mielőtt azt gondolod hogy egy alap aluvázas bringával nem lehet gyorsan menni menjetek el egy amatőr versenyre 42 es átlagot van aki simán minden gond nélkül beleteker 120 km en keresztül, szóval tényleg nem ezen múlik,
még a szetten sem, ha agyon van könnyítve azon túl hogy drága, edzeni pl felesleges, kell egy olcsó bicó és egy méregdrága szinte csak versenyen használt könnyített bersenybringa amit a vitrinben tartotok, amíg el nem jön a verseny napja, - persze kis túlzással.
Először is szeretném tisztázni: az előző válaszokat adó emberkét nem akarom semmilyen formában szapulni vagy valami hasonlót, mivel nem ismerem nem tudhatom milyen ember ő!
De pár hülyeséget azért leírt ő is: Egy kezdőről beszélünk, nem is biztos hogy élete végéig vagy akár csak 5-6 évig űzi ezt a sportot, nem kell már az elején megvenni egy Garmin órát meg egy félmilliós-milliós wattmérőt! Az a 250 ezer ruhára véleményem szerint enyhe tulzás: Itt sem kell azért Castelli cuccokat venni! Téli ruhának, de még a többi időszakban is megfelelnek a kínai mezek! Amiből nem árt ha az ember költ rá, az az aláöltözet, a sisak és a cipő. Egy idő után, majd ha nagyobb távokat is megy akkor kell majd csak a komolyann felszerelés, de ott is a nadrágon, a cipőn és majd a kesztyűn lesz a hangsúly, mivel ezek a kontakt pontok a kerékpárral. (btwin, salice, bbb, belotto, gesu, northwave ruhákat és kiegészítőket hordok, nekem mindegyik bevált). Ha görgőt vesztek már az elején, elég lesz egy szabadgörgő az kitart elég sokáig, nem eszi annyira a gumit, nem terheli a vázat, és fejleszti a mozgást, arról nem is beszélve hogy agyban is megedzi egy kicsit mivel koncentrálnia kell. A pedálkötés tényleg fontos, érdemes rögtön azzal kezdeni, azt pénztárca szabja meg hogy most karbon, vagy kompozit talpas legyen de az az igazán fontos hogy a lábára passzoljon, ne lötyögjön benne vagy ne zsibbadjon le neki 20 kili után. A bátorfi tudtommal főleg triatlonosokkal foglalkozik, de persze el lehet járni az ő kerós edzésükre is, jobb mint a semmi. A sportlabor szerintem megint felesleges az elején, majd ha kicsit hozzászokik a versenyekhez és lesz is értelme kifizetni azt a tanácsadást. Órából szerintem olyan modellt keressetek, amit később lehet pulzusmérővel, és pedálfordulatmérővel bővíteni, de nem kell feltétlen rögtön azzal megvenni elég akkor majd ha a pénztárca engedi. Az elején maradni kéne az olcsóbb, esetleg használt keróknál mert hamar ki fogja nőni, majd ha lelassult vagy megállt a növés akkor lehet venni egy komolyabbat. Érdemes olyat venni, ami a felszerelésében jó lesz sokáig, és így később csak a vázakat kell cserélgetni. BMC, Willier, Merida, Fuji, Colnago, Lapierre, Bottechia, Specialized: ezek azok a márkák, amiket személyes, illetve csapattársak alapján tudok hogy jók ( érdemes szétnézni a c12.hu oldalon, ez egy magyar cég elég olcsó és szerintem jó kerókat gyártanak, jelenleg én is egy ilyet használok [C12 R5SF]). Felszerelésben érdemes szerintem Shimano 105-től vagy Campagnalo Veloce szettől kezdve nézelődni, ezek azok a családok amiknek már megvannak a megfelelő technikai tulajdonságaik.
ELnézést ha esetleg van félreírás, vagy nagyon értelmezhetetlen a szöveg de már késő van nekem is. Ha kérdésed van, írj nyugodtan, tudok segíteni kerékpár kiválasztással, vagy edzéssel is ( igaz utóbbit csak alapszinten, a mi edzéseink alapján).
helló, én volnék az első, jó pár éve versenyzem, nyilván én sem a legegzaktabb tanácsot adtam, de alapvetően jó ha azért az ember egy két dolgot leír, én is saját tapasztalat alapján, na akkor reagálnék:
Egy kezdőről beszélünk, nem is biztos hogy élete végéig vagy akár csak 5-6 évig űzi ezt a sportot, nem kell már az elején megvenni egy Garmin órát meg egy félmilliós-milliós wattmérőt!
---- nyilván, főleg nem a wattmérőt, viszont 13 éves + 5 év, mr 18 az U 19es korosztály, ha komolyan akarja megvehető, főleg a stagest, 150 ért már lehet kapni, de nyilván nem ezzel kell kezdeni, arra próbáltam célozni hogy inkább legyen egy wattmérője valakinek aluvázas géppel, mint egy bianchi oltre X2 két és fél milkáért + karbonkerékkel, amit meg sem bír hajtani, pláne nem több órán keresztül 40 es átlaggal, amúgy garmin órát már 40 ezerért lehet kapni pulzusmérővel, de pulzusmérő nélkül is árulnak, én konkrétan 28 ezerért vette csak az órát használtam /edge 500/
Az a 250 ezer ruhára véleményem szerint enyhe tulzás: Itt sem kell azért Castelli cuccokat venni! Téli ruhának, de még a többi időszakban is megfelelnek a kínai mezek! Amiből nem árt ha az ember költ rá, az az aláöltözet, a sisak és a cipő.
- természetesen, én itt azt vettem alapul ha valakinek egy db ruhja sincs, és mind a 4 évszakra kell vennie ruhát: nekem sem volt, kb ennyiből jött ki és nem a legdrágább ruhákat vettem, nézzük csak a 0 ról:
- sisak 10 alatt nem úszod meg
- cipő, 15 de inkább 20 még egy alap shimano cipő
-pedál amihez adnak klipszet keo alap modell is 16 ezer
kesztyű :
nyári rövid, - 3 ezer
átmeneti hosszú, -3 ezer de inkább 5
neoprém a hideg esőre - 8 ezer a dechatlonban
téli thermo kesztyű - olyan ami -15 fokig is jó/itt a szelet és a menetszelet is beleveszem, mert ha kimész 0 fokban, de ezt Te is tudod, akkor a hőérzeted nem 0 fok lesz/ - ez szerintem 12 alatt nem jön ki
ez 26 ezer, de a thermo normális modell amiben tényleg a legdruvább hidegben sem fázik a kezed 18-20 ezerből jön ki
Nyári rövid mez - 1 db, /nyilván nem elég/
aláöltöző, rövid és hosszú
térdszár
lábszár
thermo sapka sisak alá
sisakra eső és szálálló huzat
fejlámpa téli edzésre
esőkabát
szélálló mellény összehajtható
szélálló kabát összehajtható
thermo mez
thermo kabát
thermo nadrág hosszú amiben nem is fagysz meg
esőkamásli
thermokamásli
és szerintem ezek csak a legszükségesebbek, lehet még egyéb nyalánkságokkal tuningolni, pl norálisabb tesztelt nyereg, pl selle smp, 25 alatt nem kapsz de ha csak a csúcsmodell jó akkor az 60 ezer, elvégre több órát zsibbadó tökkel nem olyan poén tekerni, nekem is volt az ellenségemnek sem kívánom
vagy például arcmelegítő télen, vesemelegítő, thermo kulacs télre, esőnadrág
Egy idő után, majd ha nagyobb távokat is megy akkor kell majd csak a komolyann felszerelés,
-ez nem igaz ha valaki 1 óra GA1 edzést megy is el tud úgy ázni hogy a pokolba sem kívánja a kerékpáozást, vagy brutál szélben elmegy a kedve, mert izzad, átfújja szél és meghül
A pedálkötés tényleg fontos, érdemes rögtön azzal kezdeni, azt pénztárca szabja meg hogy most karbon, vagy kompozit talpas legyen de az az igazán fontos hogy a lábára passzoljon, ne lötyögjön benne vagy ne zsibbadjon le neki 20 kili után.
---- ebben egyetértünk
Az elején maradni kéne az olcsóbb, esetleg használt keróknál mert hamar ki fogja nőni, majd ha lelassult vagy megállt a növés akkor lehet venni egy komolyabbat. Érdemes olyat venni, ami a felszerelésében jó lesz sokáig, és így később csak a vázakat kell cserélgetni. BMC, Willier, Merida, Fuji, Colnago, Lapierre, Bottechia, Specialized: ezek azok a márkák, amiket személyes, illetve csapattársak alapján tudok hogy jók ( érdemes szétnézni a c12.hu oldalon, ez egy magyar cég elég olcsó és szerintem jó kerókat gyártanak, jelenleg én is egy ilyet használok [C12 R5SF]).
egyetértek
Felszerelésben érdemes szerintem Shimano 105-től vagy Campagnalo Veloce szettől kezdve nézelődni, ezek azok a családok amiknek már megvannak a megfelelő technikai tulajdonságaik.
abszolút
Igen, igazad van ha teljesen nulla ruházattal kezd akkor lesz az több is, bele sem gondoltam elnézést. Viszont nem kell úgysem egyszerre megvenni az ősszeset, most tavasszal bekezd egy aláöltözettel, esőcuccal, rövid cuccokkal és majd nyáron meg mindig tud venni egy-egy ruhát télre.
Alkatrészeket meg megint lehet külföldön nézni ( bike-discount.de), shimano alap pedálja azthiszem 9-10 ezer ott, de sok más is 20-30%-al olcsóbb mint itthon( persze ez megint csak akkor éri meg ha több mindent vesz egyszerre az ember, mert van azért szállítási költség is, és egy-két tételnél még nem biztos hogy megéri)
Mellesleg szabad kérdezni hol versenyzel? 😊
Vagy csapaton kívül szoktál menni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!