Mi az a kantilever (Canti) fék? Jobb vagy rosszabb mint a V-fék vagy patkófék?
Google --> cantilever brake
Régen az MTB-kre szerelték, de már a 90-es években elkezdett kipusztulni, mivel a teljesítménye elmarad a v-féktől. Az egyetlen előnye a nagy sárférőhely, emiatt a cyclocross bringákon még mindig használják.
Szerintem nem különösebben ad több sárférőhelyet egy v-féknél. A cyclocrossokon is kezd kikopni, ott is kiszorítja a v-fék és a tárcsafék.
Mint fentebb is írták, v féknek jobb a fékereje.
Én személy szerint azért kedvelem jobban a cantit, mert könnyebnek találtam a beállítását. Persze, ebben szerepet játszik a személyes dimenzió is (lehet csak én vagyok béna). Meg jobban belegondolva canti fékből általában Deore XT vagy LX szériásokat szereltem eddig, V fékből meg kínai förmedvényeket.
"Meg jobban belegondolva canti fékből általában Deore XT vagy LX szériásokat szereltem eddig, V fékből meg kínai förmedvényeket."
:D
Akkor itt lehet a baj, mert a fékpillangók pozícióját a V-fék rugóját állító csavarral ELVILEG sokkal pontosabban be lehet állítani, mint a régi canti fékkonzolon lévő 3 furatával a rugóvégnek. :)
"A ciklokrossz esetében azért azt használják (illetve az utóbbi 1-2 évig használták), mert outi fékkarral is működik (a V-fékkar más mennyiségű bowdent húz, így a kettő nem kompatíbilis egymással)."
Ez jogos. Viszont a kéttengelyes oúti patkók is már több bowdenmozgást várnak, ezért AZOK fékkarjai már tűrhetően összeállíthatóak V-fékkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!