A V-fék van olyan jó, mint a tárcsafék? Igaz, hogy a tárcsafék baromi szervizigényes?
Ha nyikorog a víztől, az a rossz beállítás miatt van. Hogy melyik jobb valójában? Ez pénz kérdés, kinek mire telik.
De talán a jó tárcsafék jobb. Nem kopik például a kerékabroncs, mint a V-féknél.

Egy jól beállított v-fék, jó pofákkal jobb, mint egy belépő szintű tárcsafék.
A hidraulikus tárcsafék szervizigénye annyi, hogy 2 évente légtelenítem. A nagy erő, adagolhatóság és időjárás függetlenség miatt ez bőven megéri.

V-fék egyszerűbben szervizelhető, olcsóbb alkatrészekből, kevésbé érzékeny a beállításra. Tárcsafék jobban adagolható, nagyobb fékerőt képes kifejteni.
Erre downhillen kívül nem nagyon van igazán szükség egy kerékpárnál. Sőt, régen kontrafékkel, majd canti fékekkel is downhilleztek, csak kicsit gyorsabban fogytak a kerékpárok és az emberek.
Mindennapi használatra logikusabb választás egy v-fék. Nyikorgás beállítás, vagy koszos fékpofák, felni miatt van, nem "típushiba".

A fékerő nem minden...
Bármelyik normális V-fékkel ugyanúgy blokkolhatod a kereket, mint egy tárcsával. A fékezést kerékpár esetén a kerekek és a talaj tapadása határozza meg, az pedig fékrendszertől független.

én is hozzászólnék a témához, bár már megválaszolták előttem többször is.
egy belépő szintű tárcsaféknél jobb a v-fék. pl ami a tescos bicikliken van még a belépő szintet sem üti meg (múltkor láttam hogy az egyik biciklibe valami észlény fordítva szerelte bele a teleszkópot... le is fotóztam)
ha mechanikus (azaz bovdenes) tárcsafék mellett döntesz akkor az aivd bb7et válaszd. az a bovdenes tárcsafékek koronázatlan királya.
aztán vannak a hidraulikus (azaz olajos) tárcsafékek. ennél már (ha nem bóvli márka) mindnek jó a fékereje. szervíz igénye 1-2 évente légtelenítés. egyetlen hátránya hogy drága.
a féktárcsa méretéről is szólnék pár szót. városba/túrázásra könnyebb terepre elég a 160mm-es. freeride/dirt jump és hasonlókra 180mm. downhill pedig 203 vagy esetleg hátra 180.
----
üdv: egy freeride (umf hardy3)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!