Milyen alkatrészeket tegyek downhill/freeride biciklibe?
Tervezem, hogy valamikor jövőre összerakok egy jó fajta összteleszkópos biciklit, valószínú egy használt Giant Glory-ból (vagy hasonló minőségű felsőkategóriás agyonüthetetlen Kona? UMF? egyéb? össztelós Alu vázzal)
Jelenleg egy 1997-es acélvázas 26" MTB-m van, újabb alkatrész trendeket nem igazán ismerem. Mennyim van rá? Fordítsuk meg a kérdést: nem sürgős a dolog, a télbe tavaszba belemegyek a jelenlegi géppel, mert nincs szétesve, csak szétrázza a hátsó felem, és nem tudok vele vadulni. Ha valami sokba kerül, megveszem később.
Elvárások / célok:
-1. modern szabványú alkatrészek, jó alkatrész-utánpótlás
-2. Egyszerű szerelés otthon is.(Nem akarok hidraulikát mert állítólag ha fejre fordítom a bicit, kifolyik belőle az olaj. De akkor hogy veszem ki a kereket foltozáshoz? Hogy centírozok?)
-3. Strapabírás nekem fontosabb mint a tömeg. A jelenlegi gép is 25 kiló, én 90-95 szóval némi plusz súly nem ügy.
(viszont bírnia kell, ha a váz eldől vagy megütődik az oldala letámasztáskor)
-4. Lehetőleg 26" kerék mert akkor a télire beszerzendő szeges gumik ( pl. Continental Spike Claw) jó lesz jövő télire is.
-5. Agydinamós első kerék kell, tartalék áramforrásnak de a világításom első sorban aksiról fog menni (Elektronika már készen van, és unom a dörzsölős dinamókat, sokszor cserben hagynak ha kifogy az aksi.)
-6. Lehessen vele vadulni: Lépcsőn legurulni, legalább fél métert lepottyanni, járdaszegély, nagy kátyúk, sáros traktor-keréknyomos töltésoldalon meg földes erdei úton menni, szűk kanyarokat bevenni.
-7. Ballonosabb defekt-védett gumik, és legyen benne belső, mert azt meg tudom foltozni. Meg olyan felni ami megtartja ezeket a gumikat.
Ja és: NEM verseny célra kell, hanem napi nyúzós használatra, -20C-tól +40C-ig, esőben, hóban,jégen, sárban, éjszaka,lezárva, stb. (Ebből köv: kellene rá sárvédő és lámpa, meg lezáró-tartó hely 2 db Abus Bordo/hasonlónak is, meg kis táska láthatósági mellénynek és pár szerszámnak)
Fontos: NE legyen benne gyors-záras alkatrész mert azt el lehet lopni puszta kézzel...
Kösz a választ! a javasolt felnit és gumit mindenképpen megnézem.
" nem tudom honnan veszed ezt a baromságot." Mindenfélét olvasgatok neten, egyáltalán nem kizárt hogy baromságok is vannak közte.Főleg kicsit új nekem a témakör.Elnézést kérek ha hüyeségeket írok. Milyen típus(ok) a jó minőségű hidraulikus tárcsafék?
Kerékagy: Jól gondolom, hogy az átütőtengelyes a tuti? többféle méretet látok. A legkisebb, 8mm-es az ér valamit? Mármint a jelenlegi csavaros átmérője is kb efféle lehet, fejből nem tudom. Menjek inkább a 15-ös átütőtengely felé? A vázon is múlik, milyen tengely fér bele? ezt az infót hol találom meg? És a gyorszáras alkatrészek is kerülendők DH-ra akkor, mert vékony a tengelyük?
Van acél DH váz is? nem baj ha nehéz.... a jelenlegi is az...
Dinamó: akkor inkább betervezek egy nagyobb aksit... amúgy a dinamót most is csak tartalékként használom...
Milyen küllőket használjak? most DT küllőm van, közönséges vastagságú típus, kb 50-60/db kerültek. Ez jó? vagy van ennél erősebb, mert szívesebben vennék olyat.
"nem épp kellemes dolog terepgumikkal és elől hatul rugózó géppel kínlódni az aszfalton" Úgy olvastam, a jobb vázak kevésbé pogóznak hajtáskor meg fékezéskor. A terepgumi az amúgy is jól jön nekem a sok padkázás meg vacak utak miatt. És ritkán megyek 20-nál gyorsabban, nem sietek, általában friss levegőt szívni megyek ki tekerni.
" egy értékesebb bringát előszeretettel próbálnak meg ellopni." Ezért kérdeztem, hogy hova fogassam fel a meglévő meg a még egy beszerzendő ABUS Bordo-t. Felső csőre egy meg alsóra egy? Munkahelyen zárt tárolóba van, máshol meg a jelenlegit se hagyom fél óránál tovább... meg van még egy Kryptonite U-lakatom is.
Tárcsafék, bónusz kérdés: azokat a tárolókat, ahova az első kereket kell betolni, tárcsafékkel nem is tudom használni, ugye, mert elgörbülhet a tárcsa?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!