Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi a különbség a fixie bicikli...

Mi a különbség a fixie bicikli és a single speed bicikli között? Illetve érdemes bármelyiket is vegyek a kettő közül ha nem vagyok olyan nagy bringás?

Figyelt kérdés

2014. máj. 14. 18:43
 1/5 anonim ***** válasza:
60%

Az, hogy single speed (ami amúgy a fixinek is alapvető tulajdonsága), nem foglalja magában az is, hogy racsni nélküli agya van, ami a fixi egyik legalapvetőbb, névadó tulajdonsága. http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__kerekparozas__56..

Vannak érvek a fixi mellett, hogy egyszerű, könnyű karban tartani, kevesebb helyen romolhat el, van agy varázsa stb., én személy szerint értelmetlennek tartom.

2014. máj. 14. 18:58
 2/5 anonim ***** válasza:

A fixi az örökhajtós, olyan, mint az ovisoké: ha megy a bicikli, forog a pedál is. A legtöbb fixi valóban egysebességes, váltó nélküli, de létezik fix agyváltó.

A single speed, azaz egysebességes, az az, amin nincs váltó, tehát csak egy fogaskerék van elöl, egy hátul (és persze az agy belsejében sincs váltószerkezet). Így hegyen-völgyön ugyanazzal az áttétellel kell hajtanod. Az egysebességes bicikli alatt általában szabadonfutós egysebességest szoktunk érteni, de az egysebességes fixi is egyfajta egysebességes.

Az egysebességes biciklinek és a fixinek a praktikus előnye, hogy kevesebb az alkatrész, és ami nincs, az nem romlik el és nem kell karban tartani. A szabadonfutásért felelős szerkezet tapasztalataim szerint nagyon utálja a telet, ráadásul, ha télen, hidegben egy hosszú lejtőn mozdulatlan lábakkal gurulsz le, a térded kihűl, és ez sajnos sérülést okozhat. Fixivel nem fogsz mozdulatlan lábakkal legurulni sehonnan, így ez a veszély nem fenyeget. Ezért javasolják sokan télire a fixit.

Ha nem biciklizel sokat, akkor viszont nem hiszem, hogy ki tudnád használni az ilyen biciklik speciális előnyeit.

Ha nem komoly célra (hegyi túra, ilyesmi) veszed, hanem 5-10 km-es körzetben a közértbe menni kell csak, akkor viszont vehetsz egy egysebességes (szabadonfutós) kontrafékes biciklit. Ezek nagyon strapabíróak, a kontrafék alig igényel karbantartást, és olcsóbbak is, mint egy váltós bicikli.

2014. máj. 14. 22:49
 3/5 anonim ***** válasza:
ha nem vagy nagy bringás, én pont, hogy ajánlom a single speedet ugyanis olcsón megúszhatod... persze vannak komoly pályagépek többmillió ft-ért, de azok nem is utcára valóak... mivel rengetegen bánják meg, hogy ilyen bringát vettek, az elsõ hegymenetnél, rengetej jót lehet találni belõlük olcsón...
2014. máj. 15. 07:02
 4/5 ModAsk válasza:
Üdv! Nem tudom aktuális-e még, de ha pár km-es körzetben, boltba járás és egyebekre használnád, akkor én viszont egy occó, akár osanos, vagy teszkós összteleszkópost ajánlanék. Hogy miért.. Először is olcsó, erre a felhasználásra nem nagy kiadás. Ha valami elromlik, pár szár, max 1-2 ezres beruházásból javítható, teszem azt hátsó váltót lepadkázod, 1.000 Ft a legegyszerűbb bármelyik kerékpárboltban. További előnye, hogy ismerve a magyar utakat jó ha városi cirkálásnál van ami csillapítja a nemesebbik feled, illetve karodat ért rázkódásokat. Nem utolsó sorban pedig ha épp kedved van "vadulni", nyugodtan mehetsz vele padkáról fel-le. Egyetlen egy dolog van, amire oda kell figyelni ezeknél a kerékpároknál, hogy miután megvetted, minden csavart meghúzz rajta. Főleg a hajtókar tartó anyát. Én ugyanis friss osan bájk-kal mentem el kerékpártúrára, fél km után leesett a hajtókar. Meghúzták, utána 3 évig szolgált úgy, hogy 1x kellett bele tömlőt (belső gumit) venni (500Ft), illetve egy fékkart (450Ft), mert fejre álltam vele, miközben szakadó esőben csúszkálgattam vele poénból. Hagy említsem meg, hogy én azt a kerékpárt 3 év alatt úgy nyúztam, ahogy rajtam kívül talán senki más nem merné, ha csak nincs tele zsetonnal. Az a típus viszont inkább komolyabbra költi. Még egy előnye van ugyebár, hogy vasvázas, nehéz alkatrészekkel, szóval jól meg tudja edzeni a testet, ha úgy bánsz a váltóval. Ha normális sebességfokozatokat használsz, akkor pedig szinte gyermekjáték tekerni. Hiába szidják őket, én ajánlani tudom "nem olyan nagy" bringásoknak. Kérdésedre konkrétan válaszolva viszont a különbséget leírták, a kettő közül pedig tőlem a single speed kap egy szavazatot.
2016. febr. 25. 15:55
 5/5 anonim ***** válasza:
Én nem ajánlanám az occsó össztelósat személy szerint, mert csak a bosszúság van bele és nem bírnak ki egy szűk évtizedet sem, de kinek mi.
2016. febr. 25. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!