Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen mountain bike biciklit...

Milyen mountain bike biciklit érdemes venni? Hauser, X-fact, Sprint, DHS vagy Capriolo?

Figyelt kérdés

Akarok tavaszra egy újat mert a 10 éves Merida egyre rosszabb, rozsdás a lánca és eléggé zajos meg a fékezése se a régi. Sajnos most pénzem nincs sok hirtelen és ezekből a márkákból vannak olcsóbb biciklik kb 50-60 ezerért max.

Mennyiért számítanák be a régi biciklim szerintetek?

2014. jan. 31. 11:36
 1/10 anonim ***** válasza:
Én 50-60 ezerért nem vennék MTB-t, legalábbis biztos nem arra használnám, amiről a nevét kapta. Amiket pedig mondtál, azok javíthatóak, és olcsóbban kijössz vele, mintha vennél egy újat. Én a helyedben vagy legalább egy százast rászánnék egy újra (és persze ezzel is csak lazább túrákat terveznék, semmi komolyat), vagy nézelődnék a használtak között.
2014. jan. 31. 11:50
 2/10 A kérdező kommentje:

De már 10 éve vettem a biciklim, kb 80-100 ezerbe került, ami akkoriban többet ért mint most. Azt hittem a drágább jobb de csak addig volt gondmentes ameddig a garancia tartott utána ment tönkre fokozatosan, egyszer szervizbe is vinni kellett mert elszakadt a lánc rajta.

Ha most veszek drágán egy új biciklit attól tartok ugyan ez lesz vele, pár év és a teszkós bringa is többet ér nála.

2014. jan. 31. 12:05
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ajjaj... egy drága bringa nem azt jelenti hogy nem igényel szervizelést. Az alkatrészeknek kell biztosítani a kenést (olajazni, 10 év alatt meg akár többször is zsírozni a csapágyakat), mert hanem kopnak, tönkremennek. (Ha lerozsdázott a lánc az nem a sűrű olajazásról tanúskodik). Bármennyire régi bringát vehetsz, karbantartás nélkül néhány évet bírja. Egy 17 éves montim van, 3 éve vettem használtan és maratonokon is indultam vele, de egy kevésbé hozzáértő a korának felére sem tippelne. Kellett fogaskeréksort, láncot, gumikat, fékpofát cserélni, de ezek természetesek, hisz kopó alkatrészek. Ha nem karbantartod, akkor vedd a legolcsóbbat, kár a pénzt kidobni fölöslegesen, de jobban jársz ha a Meridát felújítod vagy veszel egy hasonlót és karbantartod normálisan. (Nem olyan nagy dolog pár száz kilométer tekerés után tisztára törölni a láncot és újraolajazni, meg ezer kilométerenként esetleg állítani a féken. Ha nem megy először kérj meg valakit hogy mutassa meg, ő hogy csinálja)
2014. jan. 31. 13:15
 4/10 anonim ***** válasza:
A drága bringa még inkább igényli a törődést :D Nem azért drága, mert ellesz az magától is, ellenben az olcsó bringa kevésbé hálálja meg az ápolást, hiába szánsz rá időt. Vannak kopó, cserére szoruló alkatrészek, a hajtás is az, amit mellesleg ajánlott akár hetente tisztítani, újrakenni.
2014. jan. 31. 16:02
 5/10 A kérdező kommentje:

A szervizben amikor a láncszakadás miatt voltam néhány éve, mondták, hogy ha valami nagyon elromlik a biciklimen, toljam be hozzájuk és kicserélik.

A lánc csere szerviz díjjal együtt volt kétezer, háromezer talán, tettek rá olajat is mégis elrozsdált. Azóta nem tettem be hozzájuk a lábamat.

2014. jan. 31. 16:43
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Tettek rá olajat, mégis elrozsdált, na de takarítottad te 2-3 hetente minimum, és kented újra, vagy vitted ennyi időnként hozzájuk, hogy ezt csinálják meg? Dagonya, eső után pedig egyből meg kell ezt tenni. Az, hogy akkor ők szépen adják ki a kezük közül, egy dolog. Az autód is nagyon szép mosás után, mégsem a mosó hibája, ha utána megint koszos lesz, és nem is a mosás minőségét mutatja, hogy milyen hamar lesz koszos, szóval rossz a párhuzam. Az autót is karban tartod, takarítod, és ott sem úgy van, hogy a drágábbak nem igénylik a szervizt, sőt.
2014. jan. 31. 17:56
 7/10 anonim ***** válasza:
56%
ez fake, ennyire hülye ember nincs...
2014. jan. 31. 22:53
 8/10 A kérdező kommentje:

Én pedig ennyire bunkóval nem találkoztam még.

Vagy ezen az oldalon csak hatalmas szakmai hozzáértés mellett szabad csak kérdezni?

A többieknek viszont köszönöm a válaszokat, annyit kérdeznék még, hogy konkrétan milyen karbantartásokat lehet elvégezni minimális hozzáértéssel otthon ami miatt nem kell szervizbe menni?

És inkább felújíttatom a Meridát, ismertek valami jó szervizt a XIII. kerület környékén, ahol elvállalnák?

2014. jan. 31. 23:07
 9/10 anonim ***** válasza:

Pestet nem ismerem. Viszont a következő karbantartásokat tudod elvégezni otthon is, még akkor is, ha nem vagy annyira ellátva szakértelemmel vagy eszközzel: Kerék és gumicsere, persze itt jó, ha van gumileszedőd, de a találékony ember úgyis leszedi valamivel, persze itt már nagyobb lehet a tömlő sérülésének a veszélye. Pedálok cseréje. Fékpofák cseréje és beállítása, hangolása, persze nem dob- vagy tárcsaféknél, főleg nem hidraulikusnál, mert az már valamivel nehezebb, bár megoldható, de gondolom neked nem az van. Ehhez sem kell több imbusz- és franciakulcsoknál, csavarhúzóknál. Váltó beállítása (talán). Lánc cseréje, ha van hozzá eszközöd, és persze erről sem árt előtte kicsit tájékozódni, mert lehet ám rosszul is feltenni. A monoblokk, agy, fogaskoszorú körüli ügyködés megint egy kicsit több hozzáértést és eszközt igényel, nem árt, ha előtte láttuk már más által szétszedve lehetőleg a sajátunkat, mert nem mind ugyanolyan.

A karbantartási alapokról pedig csak röviden, egyrészt, amit már mondtam a hajtás tisztításáról, ehhez sem feltétlen kell külön eszköz, csak egy rongy, egy fogkefe meg a löttyök, és alap, hogy nem az autómosóban nyomjuk le a bringát sugaras kézi mosóval. Fékpofákat nem hordjuk túl, és róluk is érdemes pár hetente leszedni az odakövesedett szutykot. Lehetőleg ne szabad ég alatt tárold, amikor leteszed, a váltót minden helyen a legfesztelenebb állapotban hagyd, viszont ne így járj vele (keresztbe váltott állapotban). Etcetera, lehet ezt még fokozni, ez csak néhány alap tipp.

2014. febr. 1. 08:55
 10/10 anonim ***** válasza:
Legfontosabb a lánc tisztán tartása, a többit már ritkán kell végezni, több ezer kilométerenként. Ha ezt megteszed és a váltó/fékbeállításokat is megtanulod akkor nagyon ritkán kell szervizbe vidd.
2014. febr. 1. 10:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!