Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi okozhatja az egyik keréknél...

Mi okozhatja az egyik keréknél a fék meghúzásakor jelentkező ütéseket, akadásokat?

Figyelt kérdés

A következő van: első kerék, V-fékkel. Ha meghúzom a fékkart enyhébben (nem satura) akkor a fékpofa ráfekszik a kerékre ahogy kell. Ahogy forog a kerék, ütemesen, minden egyes forgásnál egy ütést, rándulást érzek a fék felől. Mintha a keréken lenne vmi egyenetlenség, amire ráfut a fékpofa, és az ütne.

Na most, megnéztem, végighúztam az ujjam a kerék fékpofával érintkező részén-semmi egyenetlenség, sima.

Ránézésre nincs nyolcas a kerékben.

A fékpofa új, nem kopott: de az előző már kopott fékpofával is ugyanez volt, csak enyhébb formában. Most már jól érezhető az ütés, eddig csak éppen-éppen volt érezhető.

2013. nov. 20. 09:49
 1/4 anonim ***** válasza:

Ismerős, velem is ez történt nemrég, és az volt, amire gondoltam: behorpadt a felni. Végighúzásra egyáltalán nem lehet észrevenni, ránézésre sem elsőre, keresni kellett egy ideig, de végül látható, hogy egy pár cm-es szakaszon hiányzik a körnek az íve, és ott szinte sík a felni. Így a gumi közelebb került az agyhoz pár mm-rel, és ez ér hozzá minden fordulatnál a pofához, ha egy kicsit jobban behúzzuk (V-fék itt is).

Az új fékpofád mivel még keveset kopott, könnyebben hozzáért, valszeg ezért erősödött fel az ütés. Esetleg nézd meg a fékrendszert, hogy nem mozog-e, hogy nem-e csálék a pofák, és azért érnek hozzá nagy valószínűséggel a köpenyhez, illetve a köpenyen is kereshetsz egyenetlenséget, kipuklisodást.

Nem padkáztad meg mostanában? Nem kapott valahonnan egy nagyobb ütést? Nem fújtad túl, rendesen raktad fel a köpenyt?

2013. nov. 20. 10:08
 2/4 A kérdező kommentje:

kismillió padkát kapott már, túlfújva nincs.

inkébb annyi kérdésem van: mi lesz a folyománya annak, ha nem foglalkozom vele, hanem használom így, de nem ám csak egy szökőévben 1x, hanem napi 40-50km-t városban, vidéken stb?

Nem padkáztad meg mostanában? Nem kapott valahonnan egy nagyobb ütést?

2013. nov. 20. 11:05
 3/4 anonim ***** válasza:

Egy erősebb padka behorpaszthatja, vagy bármilyen ütés, vagy a nagyon hosszú használat.

Ha így használod sokáig, akkor végül nyolcas is lehet benne. Attól függően, hogy ugyanolyan problémád van-e, mint nekem volt, egy idő után akár a köpeny is kiugorhat, a többször hozzáérő fék sértheti is. A fékrendszer esetleg lazulhat, ferdülhet, de ezt még jobb esetben utánhangolással tudod kompenzálni.

Menj el kikalapáltatni, nem nagy ügy.

2013. nov. 20. 11:32
 4/4 anonim ***** válasza:
Nekem egy kátyú után lett ilyen az első kerék. Nem látszott rajta semmi, de fékezésnél egy ponton mindig rántott egyet a felni. Én persze rutinos voltam, tudtam, hogy emiatt az első fékkel nagyon-nagyon óvatosan kell bánni. Nem is volt semmi probléma, amíg kölcsön nem adtam a bringát valakinek pár órára. Mondtam neki, hogy az első fékkel legyen óvatos, inkább ne is használja. Utóbb kiderült, nem is tudta, melyik az első fék. Nem tudom, mit csinált, az eredmény egy törött csukló és egy óriási nyolcas a kerékben. Szóval te magad óvatosan használatod, de jobb, ha nem adod kölcsön senkinek.
2013. nov. 20. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!