Lehet forgalomba kék fényű biciklilámpát használni?
KRESZ azt szabalyozza, hogy a jarmuveket milyen szinekkel szabad korberakni. Elolrol feher, ami a haladasi iranyodat mutatja (ezert feher a rükverc lampa is az autoknal, hogy tolataskor egyertelmu legyen a haladas iranya). Oldalt kacsacsor sarga, ami rendkivulisegre figyelmeztet ...azt jelzi, hogy a kerdeses jarmu elter az egyenes haladastol (iranyt valt, kanyarodik). Hatul piros, ami figyelemfelhivo szin, veszelyt jelzo szin es ez is egyertelmuen mutatja a jarmu haladasat a forgalomban.
Megkulonbozteto (villogo) jelzes lehet kek, sarga es piros is, amit hangjelzessel egyutt hasznalnak es amiknek valoban engedelykoteles a hasznalata ... azt jelzi, hogy a kerdeses jarmu mozgasa elter a forgalmi rendtol (szaguldozik, avagy az ut kellos kozepen all).
Nem megkulonbozteto jelzes a design- es kiegeszito fenyek. Ilyenek azok a kulonbozo szinu vilagitasok es futofenyek, amiket mondjuk a jarmu aljara szerelnek, avagy a "knight rider" futofenyek.
Nem megkulonboztetett jelzes a sok szines ledes biszbasz, amit kiegeszito vilagitaskent lehet kapni. Szolhat erte a rendor ha tul sok van belole es egy-egy jarmu ugy nez ki mint egy karacsonyfa, de nem minosul megkulonboztetett jelzesnek.
Amugy is csak akkor buntetnek a megkulonboztetett jelzessel valo visszaeles miatt, ha a feny hasznalataval visszaelunk es jogosulatlanul megszegjuk a kozlekedes altalanos szabalyait, azaz atmesz a tilos jelzesen, gyorshajtasz es feltartod a forgalmat.
Szirena/villogot ne szerelj a bringadra (amugy sem lehet ilyet csak ugy a kereskedelemben beszerezni), de kiegeszito fenykent nyugodtan hasznalhatsz ilyen kutyuket.
Valójában nem szabad használni, viszont kb 10 évvel ezelőtt, amikor még nem lehetett erős fehér színü ledet venni, viszont kicsit erősebb kékek már voltak, akkor olyant vettem és, hogy ne legyen élesen kék, ezért kevertem közéjük erős sárga fényűeket is.
Aztán jöttek forgalomba erősebb kékek és azt már nem kevertem sárgával, hanem, hogy ne legyen feltűnő, azért a palástját bekentem sárga szöveg kiemelő filc toll festékével. Az kék fénytől sárgán világít. (Nem volt egyszerű, mert nem akarta befogni, csak kis trükkel.) Ettől kívülről sárgás-fehéresnek látszott de a fénye ahova vetült, az kék volt.
Persze, hogy nem szabad, viszont akkoriban többször találkoztam rendőrrel és semmit nem szólt, habár szólhatott volna. A Római parton már ismertek. mondták, hogy itt a kék fény.
Volt amikor eleinte még piros ledet is kevertem hozzá. Az egyik kint ülős helyen már távolról láttam, hogy nagyon feszeng a jónép. Amikor oda értem akkor mondták, de hiszen ez csak egy bringa!
A kék-vörös ledek zavarták meg őket, mert akkor egyik szélén volt a kék csoport és a másikon a piros. Azt gondolták a rendőrök jönnek (talán értük). :)) Biztos nem volt tiszta a lelkiismeretük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!