Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért kell ennyire felfújni?

Miért kell ennyire felfújni?

Figyelt kérdés

Van egy országúti kerékpárom, amivel napi rendszereségel 20-30 km-ert (átlag) szoktam tekerni. Nemrég vásároltam egy olyan pumpát amin van nyomásmérő óra is, eddig a régin nem volt így csak sacolni tudtam a gumi nyomás mértékét. A gumi 25X622-es és a ráirt nyomás 8-bár (100psi) ha felfújom 8 bára és elindulok a szokott úvonalon a szokott sebbeségel arthiszem szétesik a bicó annyira "ráz" az út (közepes minőségű aszfalt) le kell engednem 5-bára a nyomást és még ilyenkor sem lapos a gumi, (92kg vagyok) de legalább nem "ráz" annyira. Érdekes, ha felfujom 8-bára akkor is meg tudom nyomni kétt ujal a gumit ami nem "kőkemény".

Miért kell felfujni 8-bára (több helyen is olvastam, hogy ennyinek kell lenni), ha 5-bár is bőven elég és nem ráz szét az út?

2012. aug. 7. 16:55
 1/8 A kérdező kommentje:
arthiszem- - aszthiszem (bocsi)
2012. aug. 7. 16:57
 2/8 Linkoln ***** válasza:

Szia!

Sajnos muszály, mivel keskenyebb a gumi nagyobb nyomáson lesz ugyan olyan kemény.

Illetve minél keményebb annál kisebb a gördülési ellenállása.

Kevésbé nyomódik össze a gumi így nem megy szét az oldala.

Jobban ellenáll a defektnek.

Meg elég sok más előnye is van.

Az az igazság hogy 92 kilóval már keményebbre is szokták fújni, az 5 bar túl kevés, egy nagyobb kátyú szétütheti a felnidet, és olyan durrdeffektet kaphatsz ami balesetveszélyes.

2012. aug. 7. 16:59
 3/8 anonim ***** válasza:

ha kemény a gumi akkor jó! ennyire egyszerű!

Ne nyomást nézd

2012. aug. 7. 17:00
 4/8 anonim ***** válasza:
Országútit 7-től 10 BARig szoktak fújni. Normális, hogy ráz. Így is kell lennie. Ha nem tetszik akkor nyugodtan ereszd le 5 BAR-ra de nehezebb lesz tekerni és a guminak is csak ártasz vele...
2012. aug. 7. 17:31
 5/8 anonim ***** válasza:
A keréken lévő érték csak ajánlás, magadnak kell megválasztanod, mennyire fújod fel. Általában amúgy is tartományt írnak a kerékre (pl. a montimon 2-5 bar az ajánlás), azon belül a saját igényeid szerint választhatsz. Ahogy írták is már, minél keményebbre fújod, annál kisebb a gördülési ellenállás, és annál jobban véd a felütéses defektek ellen, viszont számítani kell arra is, hogy annál kevésbé fogja csillapítani az út egyenetlenségeit (és rossz minőségű úton hajlamosabb lesz "elpattogni" a kerék, ami a fékhatást és a kanyarstabilitást rontja). Ezért szerintem amíg nem létfontosságú a minél kisebb gördülési ellenállás, és nem kapsz felütéses defekteket, nyugodtan engedhetsz a nyomásból.
2012. aug. 7. 23:16
 6/8 anonim ***** válasza:
És nem kőkemény gumival nem lehet állat módjára repeszteni a hajtűkanyarokban :)
2012. aug. 8. 17:06
 7/8 anonim ***** válasza:

Az egyik gumi leírásában azt írták, hogy a kézzel összenyomáskor érzett keménység inkább a belső gumi falvastagságától és a gumi anyagának puhaságától függ, nem a valós nyomástól. Viszont a műszerrel mérhető nyomás számít abban, hogy kapsz-e felütéses defektet és mennyire könnyű hajtani.

Szerintem nem érdemes kisebb nyomással próbálkozni, nem éri meg a kockázatot (a felütés a felnit is veszélyezteti). Viszont ha eddig kisebb nyomáson használtad, akkor lépcsőzetesen emeld csak a nyomást, tehát 1 hétig 6 bar, 1 hétig 7 bar és így tovább.

Én mindig ellenőrzöm a nyomást az országútimban nyomásmérővel, ha aznap használom, mert relative gyorsan ereszt.

2012. aug. 12. 17:08
 8/8 A kérdező kommentje:

""Én mindig ellenőrzöm a nyomást az országútimban nyomásmérővel, ha aznap használom, mert relative gyorsan ereszt.""

Mennyi idő telik el kétt "fújás" között?

Nekem az országútimon kb: 1 hónapja új külső és belső gumi van elől és hátul is, mégis 3-4 naponta utána kell fujni.

2012. aug. 13. 08:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!