Hogy tudom megállapítani, hogy a biciklimnek mekkora a vázmérete?
A vázméret az a nyeregcső hossza. A pedál tengelyének a közepétől kell mérni a nyeregcső tetejéig.
A rajzon az a vonal, amelyikbe az van írva, hogy "méret":
A kerékpár típusától függő javasolt vázméretek:
A pedáltengely közepétől mérjed a nyeregcső hosszát a felső cső közepéig. Ha a felső cső nem vízszintes, akkor a képzeletbeli vízszintes felső cső közepéig. Ez adja meg a váz méretét.
A biciklis honlapokon találsz táblázatot, hogy melyik testmérethez melyik hossz a megfelelő _ átlagos esetben.
Nem tudom mit értenek szakmailag "vázméreten" de a váznak sok mérete van.
Az egyik legfontosabb az átlépő-méret, ez a vízszintes cső magassága - ajánlás, hogy tenyérnyivel alatta legyen a feneke aljának ha kis terpeszben lába közé veszi a vázat.
Érdekes még a tengelytáv valamint a közép és hátső tengely távolsága. A hosszabb kerékpár nyugodtabb a rövidebb fordulékonyabb. Ha túl kicsi a közép és hátsőó tengely távolsága nagyobb súly van aránylag a hátsó keréken és csomagtartótáskába akadhat az ember sarka, illetve kisebb a szabadsága, hogy talpát hogy helyezi a pedálon, hogy ne akadjon.
Ha be akarsz ruházni egy kerékpárba vagyis nem egészen bóvlit szeretnél, meg intenzíven használni is, ugyanakkor nem akarod a gatyádat rákölteni hanem ésszerű kompromisszumot keresel - olvass kicsit utána - pl van a Nagy Sándor írta "Bicajoskönyv" vagy ilyesmi.
Ne kerékpárkatalógusból akarj okosodni.
Az ezzel kapcsolatos ismeretekbe egy kicsit "beruházni" - megtérülő befektetés szerintem.
Utána úgy mehetsz a szakboltba, hogy van egy listád a számodra fontos szempontok felsorolásával.
Nem egyetlen paraméter a mérvadó.
versenyzők egyénileg szabatják testre a kerékpárjukat.
Hétkönapi embernek ez luxus, de fontos, a felhasználásból kiindulva arra szabott szempontok szerint választani - nem a divatok, meg az ajánlatok után menni.
Valamit kap az ember de jó eséllyel vagy többet fizet a kelleténél, vagy sokat bajlódik.
Nem könyű jó bicajt venni, de nem azért mert drága.
Hanem azért mert sokmindent meg kell nézni rajta - és ami megfelelne minden kritériumnak az végül nullhalmaz.
Azért én úgy szoktam csinálni, hogy keresek egyet ami a legkisebb költséggel megfelelővé tehető (pl nyeregcsere, pedálcsere) aztán vagy átalakitom én, vagy szakboltban megcsinálják és úgy veszem meg.
A legfontosabb, hogy a váz jó legyen. Majdnem minden mást viszonylag könnyű rendbetenni, de a vázzal nem sokat lehet kezdeni.
Egyébként még a kérdésedre - elképzelhető, hogy "vázméretként" a kerékméretet emlegetik. hogy van 28-asmeg 26-os. Ezek collban megadott kerékátmérők.
Leméred vonalzóval elosztod 2,54-gyel és kerekítés után megvan... mert pontos értéket bizonnyal nem kapsz.
Van 28-as 26-os, 24-es, 20-as ... - lehet, hogy csak erre gondoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!