KM óra beállítása, így is lehet?
Hát ööö...ha tudod a sugarat akkor nyilván a kerületet is...
A kerületet hogy kell lemérni? Úgy mérd a sugarat is (mármint úgy értve hogy gumival vagy anélkül, természetesen az agy közepétől, hiszen a kör közepe az az agy közepe...)
"A montiknál a szabvány kerékméret (átmérő) 26 hüvelyk"
Nehogy azt higgyjétek, hogy az tényleg 26 hüvelyk minden biciklin. Sokkal pontosabb lesz, ha leméred a sugarát. Még pontosabb lesz, ha teszel valamilyen jelet a kerékre és tolod annyit, hogy a jel éppen körbeforduljon, aztán megméred a földön a két pont távolságát, ahol a jel érintette. Én táblakrétával szoktam megjelölni a kereket, az nyomot hagy az aszfalton és így jól lehet mérni.
d * pi = K, vagy r * 2 * pi = K
például nekem 70 centi az átmérője (28"-as kerék), akkor 70 * 3,14 = 219,8 cm
Az én órám mm-ben kéri a kerületet, ezért átváltom mm-be: 2198 mm, amit lehet kerekíteni 2200-ra.
a tengelytől a futófelületig kell mérni. De le tudod olvasni a külsőről is, rajta kell legyen az ETRTO szám. Ez az én esetemben 28-622, nálad XX-599. Az első szám a külső átmérője, a második a felnié. Így a kerékátmérő 28+622+28, azaz 678mm, nálad XX+599+XX milliméter. Ezt megszorzod pi-vel és megjapod a kerületet.
Vagy az értékek ismeretében kinézed egy táblázatból, pl. Sheldon Brown oldalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!