Mekkora lánckerekek léteznek? Lehet-e az eredetinél nagyobb lánckereket felszerelni?
Hauserem van, munkába és néha rövidebb túrákra járok vele, viszont nem vagyok elégedett a nehézségével és ezzel együtt a sebességével. Alföldön lakom.
Lehet, hogy hülye a kérdésem, eddig csak használtam a biciklit, de most kezdett el érdekelni valójában.
Lehet. Az általam ismert korlátok a következők:
Előre 52 fogúnál nagyobbat nem nagyon láttam, tipikus kiosztás az 52-42 két tányéros és a 28-38-48 három tányéros esetben. Talán van 18-28-38 is. Bizonyos bicikliken gond lehet, hogy leér a lánctányér - ez vázgeometriától függ.
Hátulra menetes racsninál 14 fogú a legkisebb, kazettásnál 11. Az újabb biciklik jellemzően kazettásak, a régebbiek menetesek, de vannak kivételek. Az egysebességes más, de ott is hasonlók a határok.
Számold meg a fogakat, és megtudod, mit lehet tenni.
Mivel a nehézségét és az alföldi használatot írtad, én javaslom, hogy próbáld ki egysebességessé alakítva. Átlagos, vagy kicsit pörgősebb lábbal 38-15 áttétellel 25-30as tempót lehet menni. Hajtókar nagy tányérja helyén maradjon a 38as, hátul, ha kazettás hátsó agyról van szó, fogaskoszorú le, hézagológyűrűk, a lánckerék és a fogaskoszorú kiskereke, mint menetes vég megy rá. Hézagolókkal be kell lőni, hogy egyenes legyen a lánc. Feszítésnek fent kell hagyni a váltót, ha végállítócsavarokkal sikerül belőni, akkor bowden, váltókar sem kell. Ha menetes, akkor... ilyet még nem csináltam, de felraknám az egysebességes racsnit és a hajtókaron próbálgatnám optimális helyen elhelyezni a lánctányért. Kb. egy kilót lehet a fenti dolgok elhagyásával nyerni.
Ahogy a 2. válaszoló leírta, az úgy korrekt, a fő kérdéshez nem is tudok többet hozzátenni.
52-nél van nagyobb (53,54). A két tányérosoknál 52/42 mag valami hülye okból kifolyólag manapság inkább 52/39. Három tányérosoknál meg 52/42/30. És ez országútinál van. Merthogy montinál 48/38/28-ast vagy 42/34/24-est szoktak feltenni. Tányércsere helyett olcsóbb a fogaskereket cserélni, most persze nem írtad, hogy egysebességes, vagy váltós biciklid van-e. Persze azt is lehet, hogy a három tányéros montis hajtóművedet lecseréled egy 52/42-es két tányérosra, csak akkor első átdobót is cserélned kell. Meg számold ki a láncvonalat. Számos lehetőség van rá, hogy kiéld a kreativitásodat. (És, ahogy írták, csinálhatsz egysebességest is)
Olyat még nem láttam, hogy leér a lánctányér... hova is? :) Esetleg arra figyelj, hogy a láncvillába ne érjen bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!