Kerékpárláncot hány km-enként kell cserélni?
Nyúlik (is).
Alap minőséget izomból pár edzés alatt szét lehet tépni.
A lánckerekek kopása együtt történik, ám új lánc, régi lánckerék párosításnál, műszer nélkül észlelhető lesz a probléma.
nálam a kopott lánc tünete ha elszakad.
a kopott fogaskeréké, meg ha megugrik a cucc.
1x szakadt el. 3x ugrott meg. mindig jó megoldást választottam.
mennyibe kerül egy lánc? egy átlagosan ?
az első válaszoló: örök hálám,h írtad ,mert nekem ezek a tünetek, és nem tudtam rájönni,hogy mi a baj ! :D
Akkor kell cserélni ha már egy erősebb kiállásos tekerésnél ugrik a lánc. A kopott lánc tünetei: oldalirányú hajlás nagy lesz váltós bicóknál, nyúlik a lánc amivel egyidőben a fogaskerekek fogai is kopnak, elkopik a lánc oldala a sok váltás hatására.
Nekem lassan cserélnem kell hátsó racsnit+láncot, mivel már eléggé megnyúlt és nemigen lehet piroslámpánál gyorsítani :D (3-4éve van ez a lánc már)
Két filozófia van: az egyik kivárja, amíg minden szétkopik és már meg-megugrik, és akkor cseréli az összes fogaskereket és a láncot. A másik rendszeresen méri láncnyúlás-mérővel a nyúlást, és ha elért egy bizonyos értéket, akkor cseréli, de csak a láncot (4-8 lánccserénként persze ő is kicseréli a fogasokat is).
Ugyanis a kopott-nyúlott lánc kezdi el nagyon durván koptatni a fogaskerekeket, ha időben kicseréled a láncot, úgy megóvhatod a racsnit és a hajtóművet a gyors kopástól.
Van, aki ~4 láncot használ párhuzamosan, mondjuk 1000 km-enként ciklikusan cserélgeti őket, így szinkronban tudja tartani a láncok és a fogasok kopását.
Itt találsz egy angol nyelvű, de pontos és jól érthető leírást a témában: [link]
Akkor én megvárom amíg ugrik és utána csere.
Egyébként már kb 6000km-t raktam ebbe a láncba és csak most kezdett megugrani és nem azért, mert gyengén hajtom...
Törtem már el tengelyt piroslámpás induláskor, de láncot szakítani még nem sikerült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!