Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen fajta biciklik jöhetnek...

Milyen fajta biciklik jöhetnek szóba, ha nem akarok magas nyerget és alacsony kormányt?

Figyelt kérdés
Nem akarok versenyezni, csak kényelmesen tekerni, kb 100km egyszerre, esetleg Balaton körül. Trekkinget és crosst néztem eddig, azok jók. Gravel és cyclocross mindig olyan sportos, nincs állítható fajta? Országútit is kizártam, mert nem töléletes az út, de vékony kerekű kéne? Fitness esetleg?

tegnap 15:22
 1/4 Thunderfairy ***** válasza:

Pont meg is válaszolod magadnak a kérdésed.

Trekkinget és crosst néztem eddig, azok jók.

Ennyi.

tegnap 16:57
 2/4 A kérdező kommentje:
Kérdeztem, hogy a többi szóba jöhet-e. Ha nem tudod, akkor jó.
tegnap 18:22
 3/4 anonim ***** válasza:
Camping.
ma 03:29
 4/4 TR75 ***** válasza:

Gyakorlatilag bármilyen bicón megoldható, hogy a kormányt megemeld. 45 fokos vagy állítható kormányszárral 5-6-7 centit is emelhetsz, de vannak sima magasítók is. A kormányok között is vannak felfelé is hajlók, még a koskormányok közt is. Vagy vannak alternatív kormányok, amelyek eleve felfelé hajlanak, egyre több ilyet látni, főleg trekkingeken. Bizonyos mértékig emelni lehet a kormányon a villa cseréjével is.

Szóval csak azt akartam ebből kihozni, hogy még egy agresszív geometriájú országútinál sem fix, hogy nagyon mélyen van a kormány, mert te magad is tudsz ezen változtatni (kisebb mértékben a stucni hézagolókkal, nagyobb mértékben kormányszár váltással, a kormány cseréjével, kormányszár emelővel, stb). De ilyenkor a bicó geometriája nagyon megváltozik (1-2 centiméter is nagyon sokat jelent), tehát egyáltalán nem biztos, hogy azt a hatást éred el, amit szeretnél.

A nyereg magassága többé-kevésbé fix, ha úgy akarsz tekerni, hogy ne csinálja ki a térded (főleg ha hosszabb távot mész).

Nyilván valamifajta kompromisszumot kell keresni a kényelem és a sportosság közt, mert azért felegyenesedett tartásban hosszabb távon elég demoralizáló tud lenni pl. a szembeszél. Egy jól beállított (és kiválasztott) koskormánnyal alsó fogásban sok energiát lehet spórolni ilyen esetben.

Ez elég bonyolult kérdés, első körben tényleg azt kell tisztáznod, hogy milyen bicót vennél. Pakolnád csomagokkal? Vagy csak simán (esetleg egy kis hátizsákkal)? Inkább suhannál vele? Mennél vele akár földúton is?

A cyclocross tényleg sportos. A gravel már nem ennyire egyértelmű, vannak inkább országútira hajazó, agresszívabb geometriájúak, és vannak inkább már touring-bikepacking jellegűek, csomagtartó felfogatási pontokkal, magasabb kormánycsővel, hosszabb tengelytávval a kényelmesebb-komótosabb tekerésért.

El lehet ám veszni a megfelelő bicaj keresésében :-D

ma 04:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!