Láncotokra nektek milyen kenceficétek van?
Egész gyűjtemény van, de egy bringa kivételével már csak csepegtetős viaszt (dry wax) használok. Nem koszolódik, ezért sokkal jobb szerelni, és lassabban kopik a lánc.
Néhány hátránya van. A láncot előtte teljesen zsírtalanítani kell. Általában 100-200 km-t bírnak márkától függően. Nem lehet bringázás előtt közvetlenül kenni, mert kell neki pár óra, míg megszárad.
A WD40-et nagyon gyorsan felejtsd el! Az semmiresemjó!
Én régebben direkt ilyen bicajos lánckenő olajat vettem.
De aztán rátaláltam a láncfűrészhez való lánckenő olajra és elkezdtem azzal kenni. Az direkt olyan lánchoz van ami kapja az ívet rendesen, úgyhogy ha arra jó, akkor kerékpárláncra is megfelel gondoltam én. És bejött. Általános célra használt kerékpárjaimon tök jól teljesít. Csendesen, simán gördül tőle a lánc és sok-sok km (300+ km) után kezd csak el hangja lenni. Nem folyik, csepeg ki a láncból és az irányváltásoknál sem csapódik ki belőle.
Az elején én is láncolajat használtam, aztán elegem lett az olajsárból meg a tiszítással járó mocsokból és áttértem a csepetgetős waxra. Ezzel kapcsolatban a 3-as válaszadó minden fontosat leírt, én azzal egészíteném ki, hogy 100-200km-t max országútin bír ki, de én montinál nagyjából minden 40 km-nél hosszabb túra után szárazra törlöm és újrakenem, mert a kosz ebbe is bele tud azért ragadni, bár messze nem annyira, mint az olajba.
Ellenérvként lehet felhozni, hogy a wax drága, de igazság szerint a minőségi láncolajak (pl. a Mucoff) ugyanennyibe kerülnek. A sima Shimano láncolaj meg egy kalap szar, 20 km után vastagon áll a láncon és a lánckerekeken a fekete dzsuva.
WD-40 ügyben megjegyzendő, hogy van belőle speciálisan kerékpárláncra készült olaja (szürke flakonos), az kb. ugyanolyan, mint bármelyik másik láncolaj ebben az árkategóriában.
A kék flakonos klasszik verziót viszont tényleg nem szabad erre használni, mert csak ártani fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!