Miért nehéz a versenykerékpárt nagyobb áttételen hajtani?
"A nagy áttetelhez edzeni kell?"
Ugyan. Sokan csak erősen gondolnak rá.
"Versenykerékpárról csak akkor lehetséges leszállni, ha megálltam?"
Természetesen bármikor lehet, csak azt már nem leszállásnak hívják.
Már megint szidjátok a kérdezőt... keveri a fixivel a dolgokat, nem esett le? Az hogy pontatlanul fogalmaz elnézhető nem? Értitek (vagy nem) a kérdést úgy is. Én értem...
Azért nehéz tekerni mert hátul kicsi elöl nagy a lánckerék, rendkívül hosszú áttétel is lehet akár, nem véletlen tudnak 60-al is tekerni síkon az igazi versenyzők (lásd, Tour de France pl.).
Kell edzeni, de nem is pont arra hogy ki bírd tekerni, hanem arra hogy tartani is tudd több tíz km-án folyamatosan akár.
De kérdező, jobban jársz egy vékony gumis trekkinggel, azok valók igazából túrára, hisz benne van a nevében is. A versenybringával ha megcuccolod, felmálházod meg magadat is, nem fogsz tudni értelmesen közlekedni, nem arra való.
"Már megint szidjátok a kérdezőt... keveri a fixivel a dolgokat, nem esett le?"
Dehogynem!
"Az hogy pontatlanul fogalmaz elnézhető nem?"
Keress már rá a kérdéseire te naiva! Meglétod mekkora orbizális baromságokat szokott kérdezni. :D
"itt három perc alatt egy kilométert tettem meg városban. A nagy áttetelhez edzeni kell?"
Az kőkemény 20km/ó sebességnek felel meg, tehát igen. Már, ha a "versenykerékpár" általam behatárolhatatlan, műmagyar kifejezés alatt országútit értesz.
A nehézséget meg egyértelműen az áttételezés adja: Egy normális országúti első nagytányérja már belépő, bolti szinten is 50-53 fog körül van a hátsó meg 11-32 fog között, ebből a második legkisebb valami 13 fog, de használnak 60 fogas első tányért is, bár az nyilván nem amatőr szintre van kitalálva.
Nagyban befolyásolhat még a gumi, annak nyomása, nyilván ha nem elég kemény az hátráltat, illetve a terepviszonyok, szélviszonyok. A váltó meg azért van, hogy használd! Ha nagyon erőlködsz, válts vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!