Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mitől nem lehet hátra felé...

Mitől nem lehet hátra felé tekerni a biciklin?

Figyelt kérdés
A bicót kölcsön adtam öcsémnek, és hát én se értek a biciklihez, és ő se, de amióta vissza adta nem lehet hátra felé tekerni, mert leesik a lánc, mintha megakadna a hátsó keréknél a lánc, valami megfogná, és ezért nem megy körbe, előre felé tekerni lehet, azzal nincs gond, már kézzel is vissza felé megpróbáltam tekerni hogy tényleg megakasztja -e valami, de kézzel simán tudtam hajtani, mármint a láncot fogtam és azt tekertem vissza felé, lehet valami váltó dolog miatt van ez?

2023. jan. 25. 21:52
 1/5 anonim ***** válasza:

laza a lánc, vagy a váltón kell állítani .Az első váltót csak akkor állítsuk, ha már a hátsó tökéletesen működik. Ha nem így teszünk, a hátsó váltó beállítása megváltoztathatja a lánc helyzetét, és ez kihat az első váltó beállítására is "Leesik a lánc az elülső lánckerékről:

rosszul van beszabályozva, vagy elgörbült az első váltó;

nyolcas van a lánckerékben (vissza kell hajlítani);

elgörbült a lánckerék egyik foga;

kilazult a lánckerék vagy a jobb oldali hajtókar, esetleg nagyon lötyög a hajtócsapágy;

nincs vonalban a racsni és a hajtómű (esetleg közgyűrűt kell betenni a racsni mögé);

túl hosszú a lánc;

túl rövid a hátsó váltó láncfeszítője ahhoz az áttételtartományhoz képest, amit át akarunk fogni (vagyis emiatt lötyög a lánc némelyik áttételnél);

a lánc elhasználódott.

5. A lánc hátul esik le:

rosszul vannak beszabályozva a hátsó váltó véghelyzetei;

elgörbült a racsni valamelyik foga;

félrekapott a racsni menete, amikor felcsavartuk (a racsni kóvályog, amikor a kerék forog);

ócska kerékagyat vettünk (a racsni kóvályog, amikor a kerék forog);

nem párhuzamos a láncfeszítő a racsnival;

nincs vonalban a racsni és a hajtómű;

elferdült a váltó."6. A lánc "szalajt" vagy ugrál a racsni fogain:

túl hosszú a lánc;

a hátsó váltó láncfeszítőjével van a baj (pl. eltört benne a rugó);

a lánc megnyúlt a használattól, és ezért nem illeszkedik a racsni fogaira (egy régi lánc akár negyed láncszemnyivel is hosszabb lehet, mint új korában volt);

az új lánc rosszul illeszkedik a régi racsni kopott fogaira (ki kell cserélni a racsnit is);

megszakadt a menet a hátsó agyon.

Ezeket találtam.

2023. jan. 26. 01:00
 2/5 anonim ***** válasza:
Nem jól van beállítva a váltó. Vagy elgörbült.
2023. jan. 26. 09:40
 3/5 A kérdező kommentje:
huh ezzel nem lettem megsegítve, de értem hogy sok baja lehet a dolognak, azt hittem csak konkrétan egy:D azért köszönöm a válaszokat
2023. jan. 26. 11:17
 4/5 anonim ***** válasza:

Hát igen, a kerékpár javítás nem úgy megyen ám hogy becsavarunk egy csavart, húzunk egyet balra, kettőt meg jobbra a ronggyal és elkérjük a vásárlótól a sok pízt. :D Van azért szaktudás-igénye is a dolognak!

A lánc nem úgy fut ahogy kellene neki, ezért kap félre. A legvalószínűbb hogy a váltó vezeti félre. Nem jól van beállítva, vagy lehet hogy csak koszos. De az is lehet hogy öcsike odaverte és elgörbült. Nem is kell nagyon odaverni, a váltó és a váz közti kis fém elem pont azért van hogy az kis erők hatására is deformálódjon és ne a váz törjön. A váltó kanala is el tud görbülni.

2023. jan. 26. 22:45
 5/5 anonim ***** válasza:
nézd meg ezt, lehet belőle sokat tanulni: https://www.youtube.com/watch?v=WwDyEiUlja0
2023. jan. 26. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!