Mi lehet a probléma okozója, ha a hajtásnál kicsit "ropog" (pedálozáskor érzem), váltásnál meg hátul lejjebb dobálja a láncot a bicaj?
1x6-os (lánc)váltó van rajta, a 3-ast szereti, azzal nincs gond, de ha feljebb kapcsolok, akkor kicsit kerreg és visszadobja a láncot (spontán vált és nem terhelésnél, hanem amikor épp úgy gondolja).
Fogaskeréksort megtisztítottam (nem látok rajta kopást), a láncot megolajoztam. Ennél többet sajnos nem értek hozzá. Egyébként öreg bicikli.
Megolajoztam a láncot a tisztogatás után (elég sűrűn szoktam), de semmi változás.
3-as sebességnél nincs sem ropogás a hajtóműnél, sem lánc visszadobás, csak akkor, ha feljebb kapcsolok. Így most single-speed lett a bicikli.:(
Én is a váltó beállítására gyanakodtam, ez a jobbik eset lenne. De ehhez sajnos szerelő kell, mert nem értek hozzá.
Köszönöm a válaszokat!
https://www.youtube.com/watch?v=WwDyEiUlja0
nézd meg ezt hátha segít
A láncvonalad úgy van beállítva, hogy a hátsó sor harmadik fogaskerekénél még viszonylag egyesen fut a lánc, viszont ha feljebb kapcsolsz, akkor már annyira keresztben fut, hogy emiatt kerreg.
A láncvonalon lehet korrigálni, de rajtad múlik, hogy mely sebességeket akarod probléma mentesen használni, mert ez a hajtáslánc már önmagában egy erős kompromisszum eredménye.
Itt egy kép a problémádról. A felső a tied.
Köszönöm!
És hogyan lehetne korrigálni (ha nem a váltó-bowdennel van baj)?
Mind a hatot használni szoktam (síkon leginkább a 4-est, de még a hármassal is elvagyok, amíg nincs emelkedő). Egyszer felborult a bicikli (legalábbis feltételezhetően) és akkor leesett a lánc is. Nem tudom lehet-e bármi összefüggés, mert kb. azóta kezdte dobálni, eleinte csak alkalmanként, de most már állandóan. Addig simán vitte mind a hatot. (Egyébként Shimano 200 GS, "Positron".)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!