Nagy lenne nekem egy 29"-es MTB?

Alapvetően nem a kerékmeret határozzameg a bringa méretét. De azért nem lehet minden iciri-piciri vázba belezsúflni 27,5-29" os kerekeket.
A 29er igennagy kerék.
Probléma abbol ered,hogy miként tudod majd kezelni a bringát.
Más az áttételezése,suly pontja,stb.
Illetve én már nem férnék be vele a liftbe.

MTB kerékpár vázméretek
A mountainbike kerékpár váza inkább alacsonyabb legyen mint magasabb. Ha a kerékpárt a lábunk közé vesszük kb 5-10 cm távolságra kell hogy tudjuk felemelni a vázat, mielőtt hozzánk érne. Fontos hogy szabadon tudjunk mozogni a rázósabb terepeken és ne akadjunk bele se a vázba se a nyeregbe. A súlypontunk gyors változtatása nagy segítség lehet ha elvesztenénk a kontrolt a kerékpár felett. Az sem utolsó szempont, hogy ne üssük meg nemesebb szerveinket. Pontos meghatározása nincs a vázméreteket illetően, mert minden típus más és más vázgeometriát kap. Ha van egy normál vázállású MTB merev villával szerelve, és az pont jó nekünk 17" vázzal, akkor ugyan ez a típus egy jó teloval 10cm-es becsúszó szárral már biztos magas lesz, hisz igen kiemeli a kerékpár elejét és a felső cső is magasabbra kerül.
A jelenlegi választék némileg átalakult a 27.5 és 29 colos kerék méretű mtb kerékpár megjelenésével, de a váz adatok ettől még nem változnak viszont figyeljünk a kerékméretre. Ha magasak vagyunk ne válasszunk 26" vagy 27.5" kerékkel kerékpárt mert a 29" lesz az ideális. Az új kerék méretek teljesen vissza szorították a 26" mtb kerékpárt a kezdő, belépő kategóriába, így 90.000.- és 100.000.- felett már nem is találkozunk ezzel a kerékmérettel. A hobby sport kategóriától felfelé a profi szintig az uralmat átvette a két új kerékméret ami teljesen lefogja a kínálatot.
Testmagasság Javasolt váz méret Javasolt kerék méret Javasolt váz méret
cm Inch Inch cm
145 - 160 13" - 14" 24"-26" 33 - 36
155 - 170 15" - 16" 26"-27.5" 38 - 40
165 - 180 17" - 18" 27.5"-29" 43 - 46
180 - 190 19" - 20" 29" 48 - 50
185 - 200 21" - 22" 29" 53 - 56
195 felett 23" - 24" 29" 58 - 61

Létezik 29"-es váz ehhez a magassághoz.
168 centivel M-es vázam van, tehát még van kisebb is. (A kettő méret között lenne az ideális nekem.)

Én csak 165 cm magas vagyok, mégis, eddig csak 28-as kerékméretű bringáim voltak (nem montik) 53-54 cm vázcső-magassággal. (Bár most van egy 46-os is, de azon is 53-ra van kihúzva a nyeregcső). Mégis kényelmesek nekem. Igaz, elég hosszú a lábam.
Ki kell próbálni, az a biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!