Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » 116 szemes láncot csak ugyan...

116 szemes láncot csak ugyan ilyenre lehet kicserélni?

Figyelt kérdés
114-es lenne készleten. 116-ot nem találtam. Össze lehet ilyennel is rakni vagy van lehetőség toldásra? Esetleg több patentszem?
2022. ápr. 19. 19:06
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez attól is függ, hogy milyen váltórendszer. Az 1x rendszerek nagy része igen kényes a lánchosszra. Egy 2x, 3x rendszer esetén a láncnak tudni kell a teljes keresztbeváltásokat is felvenni, amit normál esetben nem használ az ember. Itt szerintem meg lehet úszni a rövidebb lánccal, de ha mégis sikerült elől-hátul a legnagyobbra váltani, akkor a váltód és/vagy lánckereked bánhatja. Ha a két nagy lánckeréken körbefűzöd a láncot (a hátsó váltót kihagyva), és úgy körbeéri, hogy két szemmel még hosszabb is, akkor jó lesz. Tehát ha a 116 szemmel négy szemed átfed így átfűzve, akkor jó lesz 114-gyel is. Ha hátul is teleszkópos a bringa, akkor figyelembe kell venni a berugózás hatását is a lánchosszra! Ki kell venni a rugóstagot, és teljes berugózás mellett méretezni!

A patentszemes toldást én hanyagolnám. A legjobb mindenképp a gyári láncméret használata.

Ha megírod, hány sebességes kell, körülnézek gyorsan, hátha találok valahol.

2022. ápr. 19. 22:37
 2/5 A kérdező kommentje:
2x9 országúti kerékpár szóval nincs rugóstag. Természetesen keresztbe nem szoktam váltani, csak ebben a lánc hosszúság témában nem voltam biztos.
2022. ápr. 19. 22:49
 3/5 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Sramot akartam ajánlani, de abból én is csak 114-est találtam.

2022. ápr. 19. 23:59
 4/5 TR75 ***** válasza:

A 114-es is jó bele, a 2x9-es gravelemre is az került, nem áll olyan snájdig módon a váltókanál, mint az eredetivel (116 vagy 117 volt), de simán viszi.

Amúgy itt egy jó videó arról, hogy hogy tudod kiszámolni az ideális lánchosszt:

[link]

2022. ápr. 20. 01:10
 5/5 Alex Fly ***** válasza:
Nem tudom, milyen kerékpárod és hajtásrendszered van, csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Nekem eddig mindig tök mindegy volt, hogy gyárilag milyen hosszú láncot vágtam a megfelelő méretre, ha rövidebb volt, akkor kevesebb szemmel kellett megrövidíteni.
2022. ápr. 20. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!