Kerékpáron a menetes agy csak a racsnis oldalon "kotyog". Mi lehet az oka, hogy tudnám beállítani?
Sziasztok!
A kerékpáromon van egy visszatérő probléma, amit nem tudok orvosolni, és ehhez kapcsolódóan kérném a tanácsotokat. A biciklimen menetes agyak vannak, és a hátsó körülbelül 100 kilométerenként kotyogni kezd, a racsnis oldali pedált taposva különösen érezni egy ropogó, pattogó hangot. Korábban a nem racsnis oldali kónusszal babráltam, azon igyekeztem mindig utána húzni, de mint írtam, sosem bizonyult tartósnak a megoldás. Ma ismét szétszedtem a kereket, és megállapítottam, hogy a kotyogás egyedül a racsnis oldalon tapasztalható. Ha egy picit még húzok rajta bármelyik oldalról, akkor már szorul a csapágy, nem forog a kerék. Minden másképpen a racsnis oldal lötyög, a másik stabil. Mi lehet az oka szerintetek? Hogyan tudnám orvosolni?
A biciklit már vittem szervizbe ezzel kapcsolatban (akkor az egy oldali kotyogást még nem diagnosztizáltam), de a szervíz után 10 kilométerrel már újra fennállt a probléma. Megpróbálnám megcsinálni - a segítségetekkel :) - magam, mert a szervizekben nem szeretnek foglalkozni a régebbi biciklikkel, mindig fintorognak, ha beviszem javíttatni, és jó eséllyel a munka is ilyen hozzáállással zajlik.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Az érdekes, ha megmozgatod a tengelyt és mozog akkor az mindkét oldalon megmozgatva lötyögne.
Én megnézném nincs -e elhajolva meg a kerékagy belsejében valami eldeformálódva.
Ilyen egyoldalas kotyogást csak akkor tudok elképzelni, ha vagy az adott oldali golyók, vagy az agy csapágycsészéje sérült. Esetleg tengelygörbülés.
Szét kell szedni hátul. Le kell venni a racsnit (speciális racsnikulcs plusz láncos fogó), ki kell szedni a tengelyt (kónuszkulcs, villáskulcs), teljesen letisztítani és megnézni a golyókat, a csapágycsészéket, a kónuszokat.
Ha az agyban a csapágycsésze sértetlen, szerintem gondolkodás nélkül venni új tengelyt, golyókat, kónuszokat, nem borzalom drága.
Ha a csapágycsésze van törve, bekopva, torzulva, az bizony komplett agycsere.
Sajnos az a baj, hogy nem vagyok 100%-ig biztos, hogy a hibaleírásod pontos.
Menetes kerekEKRŐL beszélsz, miközben ilyen megkülönböztetés csak a hátsó szabadonfutónál van, abban sem vagyok biztos, hogy tengelylógásról vagy RACSNILÓGÁSRÓL beszélsz, nem derült ki biztonsággal, hogy az a rövid ideig jó szerelés mit tartalmazott (kontraanya rendes meghúzása a kónuszon, mindkét oldalt ellenőrizve?)...
Szóval lehet, hogy nem az a hiba, amire gondolunk, gondolsz, mert a hibamegállapítás is sántít.
Sziasztok!
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat. A kerékpár egy régi Csepel Sport SR26 típusú darab, így az öreg vas kitétel valóban igaz rá. Nagyon sokáig használtam az eredeti alkatrészekkel, de egyszer a hátsó keréken elpattant egy küllő, és gallyra ment az egész kerék. Akkor új hátsó kereket raktak rá a szervizben, és a teljes hajtást is cserélték vele együtt. Ez a kerék nincs másfél éves.
Ami probléma az az, hogy a különleges kerékméret (26 x 1 3/8) csak szimpla falú felnit tudtak rá rakni. A kérdésben kiírt probléma kb 300 km után jeletkezett először, és azóta ciklikusan fennáll. Azóta még egyszer vittem szervizbe, ahol kértem rá egy teljes generált, kicentrírozták a kereket, zsírozták és tisztították a csapágyakat, de a probléma visszatért nagyon rövid időn belül.
Az eddig leírt válaszaitok alapján arra tippelnék, hogy a gagyi szimpla falú felni kapott egy felütést (egy kis deform most is van benne), és menet közben a csapágycsésze görbülhetett. Amit a 3. válaszoló kolléga említett, az is felkeltette a figyelmemet, hogy vajon nem-e a hátsó tengely befogadó van-e kikopva? Ugyan így felfelé fordítva stabilnak tűnik, amikor meghúzom a tengelyanyákat, de ki tudja, hogy amikor a 84 kilómmal ülök rajta, nem-e mozog ki minimálisan.
A bringára az elmúlt években irracionálisan sokat költöttem, mivel szentimentálisan sokat jelent nekem, régi családi kerékpár. MOst azon gondolkozom, hogy vegyek-e egy komplett új hátsó kereket úgy aggyal (találtam dupla falú felnit is), vagy adjam fel, és engedjem el a biciklit, mert bármennyi lóvét elnyel.
Köszi még egyszer, hogy válaszoltatok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!