SPD terepen? Mennyire kell hozzá haladó bringatudás?
Klipsz nem jó?
Ugyan én nem montizom, de járok erre-arra, elég gáz terepen is. Eleinte gondolkodtam spd-n, de aztán úgy döntöttem, marad a klipsz. Nem kell pluszban speciális cipőre beruháznom, gyakorlatilag tapasztalat nélkül is biztonságosan tudom használni, nem probléma az sem, ha koszosabb a pedál.
Legyünk reálisak! Nem csapatsz 50-nel sziklakerteken. Alig van olyan hely, ahol terepen lehet 50-nel menni. De dobhatsz egy linket az útról, mert érdekel. Lehet, hogy csak rossz környéken lakom ill. tekerek.
Semmit nem ér a többéves rutin taposópedálon. Inkább hátrány, mert rögzül egy mozdulat. Nem úszod meg a patendpedál megtanulását. Ne a legdurvább terepen kezdd és tekerék közben gyakorold a kilépést! Biztosan fogsz esni, mert rutinból akarod majd leemelni a lábadat a pedálról, amikor már megállt a bringa.
De egy másik patentpedállal tekerni. Mindenképpen megéri.
#1!
Én klipsszel kezdtem. Terepen nem lehet gyorsan belelépni és akkor lóg lefelé, tehát beakadhat. Az SPD két oldala 2x annyi, mint a klipsz egy oldala. Kilépni sem lehet belőle olyan gyorsan, mint SPD-ből.
Bő 10 éve jelentek meg olyan SPD pedálok, amelyek egészen jól tűrik a sarat. De ettől függetlenül sárban még mindig sokkal jobb az EggBeater. A 4 oldala is azonnali belépést biztosít.
#5!
Ez a kezdők első problémája az EggBeaterrel. :)
De mivel más a működési elv, nincs is szükség rugóállításra.
A két stopli felcserlésével lehet könnyíteni a kilépést, de az erősebb is furcsán laza volt az SPD után.
Ha nem kopott a stopli, akkor EggBeaterből nem tud felfelé kitépni a lábad. Ami kezdőkét talán hátrány, de valójában előny, mert nincs az a gond, mint a gyenge rugós vagy gyengére állított SPD-nél, hogy egy rántásnál kiold.
Az eggbeaterhez hasonló az én Time Atac Aliumom, lehetetlen felfelé kitépni és jól zár, old. Nem állítható, de nem is kell, úgy jó, ahogy van.
Csak azért hozom fel alternatívának, mert újonnan drágább volt, mint az Eggbeater, de az enyém már 8 éves és még mindig tökéletes. 5 év után kellett új patent.
Az "olcsó" utódja az Atac XC4, hát igen, kétszer annyiba kerül, mint az M520, de tényleg örökéletű darabok ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!