Mit lehet tenni, ha a kerékpár vázpapucsa ferde?
Elsősorban a hátsó váltó miatt érdekelne, a kerék működésénél nem érzem problémának, bár biztos, hogy nem ez tesz a legjobbat a csapágyaknak. A váz karbon, így az alu/acél vázaknál megszokott erővel visszahajlítás sajnos nem játszik. Két lehetőség van a fejemben:
1. elvinni egy olyan szervízbe, ahol karbon vázak javításával foglalkoznak. Talán ez lenne a jobb opció, de időbe kerülne, és a fényezéssel sem tudom mi történne.
2. a hátsó alu váltótartó fület (ami szerintem most egyenes) kifelé meghajlítani és ez kioltaná a befelé dőlő papucs által okozott kellemetlenségeket.
Egyébként most is teljesen jól használható a gép, de jelen állapotban a teljesen tökéletes váltás nem megoldható.
Kép: [link]
De mitől lett ferde?
Eséstől? mindenépp szakemberrel nézesd meg.
elvileg a papucs meghajtható. De biztosnak kell lenned abban, hogy a hajlítás közben a villaszárak tehermentesek maradnak. Tehát úgy kell tudnod befogni valahová, hogy a karbon alkatrészeket ne érje erőhatás.
Én ezt sem próbálnám meg otthon.
Nem estem vele, illetve a karbon inkább törik, mint hajlik. Most megnéztem a nem hajtás oldali papucsot is, szintén picit befelé dől, ezért lehet, hogy a hátsó kerék így is középen fut, annak működését nem befolyásolja.
Hiába a villaszár a leggyengébb pontja egy váznak, elméletben az alu váltótartó fül hamarabb eltörne, mint hogy a villaszárban kár keletkezne egy hajlítástól. De ettől én is tartok picit, azt gondoltam, hogy kiveszem a váltótartó fület és satuban hajlítom meg.
Bár lehet húlye vagyok de szerintem a villával együtt dől be az egész.mintha keskeny lenne az agy.
Hasonló nálam is van,hogy beférjen a hátsó kerék kicsit szétkell feszitenem a villákat.
Ezt szakival konzultálnám,estleg alátét gyürükkel. És a bringa kereskedőt is zaklatnám egy kicsit,hatha ő okosabb.
A váltópapucs nem leszerelhető?
Nem lenne elég azt belőni szögbe, ha amúgy a kerékfogatással nincs gond?
Hopp, most látom csak a fotót. Szóval levehető papucs.
Akkor, ha csak a váltással van gond, én csak azt piszkálnám. De leszerelve hajlítgasd.
És előtte azért nézz utána, kapható-e pótdarab, arra az esetre, ha elcsesznéd. Ez alu öntvény, lehet, hogy előbb töröd el, min hogy jó helyre hajtod.
Még az is lehet, hogy vékony ferde alátétezés jobb lenne, mint a hajlítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!