Szabad-e benzinnel tisztÍtani a láncot?
Tudom, hogy az motorláncra volt. Íme a kerékpárláncra is linkek:
"Van aki arra esküszik, hogy szivacs+oldószer, van aki a gőzborotvát preferálja, mások leveszik a láncot és a sort majd brigéciolban, vagy benzinben kimossák. "
"Ha nem szeretnéd, hogy a láncszemek siklócsapágya nagyon hamar elhasználódjanak, akkor a láncot érdemes gyakran benzinnel, vagy lánctisztító folyadékkal átmosnod."
"Ha valaki alaposan ki akarja mosni a láncát - aminek lehet létjogosultsága - az szerelje le a láncát, és úgy mossa ki alaposan, pl. kólásüvegben benzinnel, "több léből"."
A kérdés az volt lesz-e baja. Nem lesz. Vannak jobb szerek is, főleg környezetbarátabbak, de ha nagyon ragaszkodik és nem tud semmit kezdeni a benzinnel, akkor az is jó.
Hát éppenséggel szennyezés szempontjából hogy féktisztító vagy benzin, esetleg gázolaj, egykutya. Mindkettőnek a java elpárolog, mindkettőből ott marad a láncból származó dzsuva valahol.
Ebből a szempontból valószínűleg a Brigéciol a legkevésbé ártalmas, az még akkor sem nagy gáz, ha élővízig jut.
"A kerékpárlánc-tisztító és a benzin összehasonlításáról van szó."
Tök mindegy, a kerékpárlánc-tisztító és a féktisztító nem nagyon különbözik. Mindkettő izopropil-alkohol, némi adalékkal, pl. n-hexán.
És ismétlem, a kérdező gázolajjal keverést is írt.
"Benzint tankoltunk a TDI-be"
ajjj... és túlélte?
simán jó a láncra a benzin és a gázolaj is, nem leszt tőle baja, sőt!
De én azt mondom, hogy ne a lánctisztító gépbe tedd, hanem vedd le a láncot és többször áztasd ki.
Ha van kompresszor akkor fúvasd ki belőle.
A környezetről pedig lehet gondoskodni úgy, hogy nem öntözöd szét hanem összegyújtöd és leadod.
De meg fogod látni, hogy a felfogott mosólében szépen leül a retek az alljáva és a tetején maradt tisztább löttyel újra moshatsz!
"ne a lánctisztító gépbe tedd"
Ilyenbe?
Hát én azzal mondjuk óvatos lennék.
Gázolaj, Brigéciol okés, de ami agresszívebb, az bizony kinyírja.
Benzin? Nem tudom.
Minél több aromás összetevő, annál inkább műanyag-gyilkos.
A láncnak nem árt, de ennek az izének lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!