Miért tesznek első váltót az olcsó mountain bike-okra?
Nem értelmetlen a 3*7...
Mtb rendeltetés szerű használathoz kellenek az áttételek...
1 lánctányéros rendszerből pedig az a minőség aminek már van értelme, sokszor ott kezdődik a hajtásrendszer ára, mint egy komplett olycsóbb bringa..m
1x-nek csak akkor van értelme ha, hátul 12 van, a legkisebb lánckerék pedig 10-es. Ezt jelenleg csak a csúcsszettek tudják.
Egy 3x-es rendszer tudja ugyanazt az átfogást, mint a csúcs 1x, csak sokkal olcsóbban és nehezebb alkatrészekből.
A legtöbb 3x-es rendszer nagyobb átfogással rendelkezik, mint a legtöbb 1x11 vagy 1x12.
Amikor elkezdtek terjedni a 2x és 1x rendszerek, akkor sokan szívtak, mert váltottak, de nem volt akkora átfogása váltórendszerüknek, ezért emelkedőt tolhatták a bringát.
Azért azt nem hiszem, hogy tolni kellett volna a biciklit egy 1x11 vagy 1x12 rendszerrel, mivel általában a kazettán is nagyobb fogaskerekek vannak itt. Például én még nem láttam 3x8-as rendszerben 51 fogas lánckereket hátul. Meg általában az 1x rendszereknél az első lánctányér 30-34 fog körül szokott lenni, szerintem ez bőven elég bármilyen emelkedőre.
9: 2x/3x rendszerekben nem kell hátra 51-es tányér, mert elöl van kis lánckerék. Nincs az a váltó, ami akkora tartományt lefedne, hogy két tányér mellé még elvigyen egy 11-51 sort.
Nekem 1x11 van (11-51 és 11-46), és mivel a bringát utálom tolni, ezért a végsebességből engedtem. 1x12-nél az új kazettatest szabványok már megengednek 9-10 sebességes kis lánckereket is. Ez az 1-2 fog nem hangzik nagy különbségnek, de ha százalékosan nézed, akkor az. Nekem mindenesetre nem ér meg akkora beruházást, hogy növeljem a végáttételt. Az 1x11 szerintem jelenleg az arany középút ár/érték arányban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!