Ebike nevű elektromos biciklit, illetve elektromos rollert lehet-e lábbal hajtani, úgy, hogy nem kapcsolom be?
Csak kíváncsi vagyok, én a lábbal hajtósokat preferálom, szeretek hatni rá, hogy tőlem megy. Ha megy magától, abban meg mi a pláne, főleg, ha áramot is fogyaszt?
Csak az érdekel,hogy ha pl valaki egyszer megvett egy e-biciklit, s az az egy biciklije van; és mondjuk véletlenül pont kedve támadna (nem kölcsönkérni mástól) hanem menni úgy egy kört, hogy most ő hajtja a pedállal, akkor megtehetné, vagy tönkremenne attól, ha alapból elektromosnak lett gyártva. Akár egy roller, akár egy ebike. Egyébként ez annyira aranyos, hogy ha magyarosan ejted ki, hogy ebikének hívják:) (EEbájk.:):)-tehát angolosan kiejtve ilyen hosszú elnyúljtott e-vel, vagy í-vel is lehet szerintem akár,mert az e-mail is ímél. :) ) A benzines roller kapcsán is egyébként érdekelne.
Egyébként én értelem-szerűen nem akarok ilyet venni. Amúgy van is itthon biciklink, klasszik lábbalhajtós, nagyon szeretem.
Előre is köszönöm a válaszokat; kérlek,hogy ne a stílusomra reagáljatok, bár remélem, azzal is néhány embernek sikeresen mosolyt csaltam az arcára; de tehát most nem ez a lényeg; hanem ezt a biciklis-rolleres dolgot szeretném megtudni, hogy amúgy hogyha pl egy ilyen elektromos járgány tulajdonosa (nekem nincs) egyszercsak úgygondolná, hogy ő most lábbalhajtósan megy vele, megtehetné-e. Tehát ezt így tudományosan, hogy elkopik-e, elromik-e benne tőle valami.
Előre is köszönöm szépen
Rollernél nem tudom hogy működik, de E-bike esetén van olyan márka, amit lehet motor nélkül is használni. Simán kikapcsolod és akkor normál kerékpárként használható. Ez a fajta drágább nyilván, de praktikusabb is, ha pl. lemerül az aksi, vagy hirtelen kedved szottyan "egyedül" tekerni.
Olcsóbb kategóriában, ha lemerül az akku, akkor megszakadsz.
Egyébként az E-bike nem azt jelenti, hogy magától megy, csak azt, hogy könnyebben hajtasz és gyorsabban haladsz, mint egy hagyományos kecskével.
Rollerekről fogalmam sincs, de szinte biztos vagyok benne, hogy hajtható motor nélkül. Mit csinálnál, ha lemerül?
Az ebikeok természetesen hajthatók motor nélkül, sőt gyárilag 25 km/h felett ki is kapcsol a motor, de persze lábbal lehet tovább gyorsítani. Rásegítés nélkül viszont fárasztóbb és lassabb lesz egy hagyományos kerékpárnál, mert nehezebb, és valószínűleg a hajtási veszteség is több a motor miatt.
Amelyekkel eddig találkoztam, azok mindegyikét lehet rásegítés nélkül használni. De persze azt figyelembe kell venni, hogy a hajtási ellenállásuk valamivel nagyobb, mint egy analóg bringáé illetve a tömegük is nagyobb. Ennek mértéke viszont nem egyforma: egy kis teljesítményű, könnyű city modell esetében, ahol a rásegítés csak kényelmi célokat szolgál, ez egészen minimális lehet. Egy komolyabb, nagy teljesítményű, terepre tervezett gépnél a hajtás szerves része a rásegítés és szinte nem is használja az ember anélkül, nagyobb ellenállással számolhatsz.
Hogy egy konkrét példát említsek: a kategória abszolút csúcsának tartott M1 Spitzing+ esetében a rásegítés mértéke 5 fokozatban állítható. Ebből az első fokozat tulajdonképpen csak annyira segít, hogy kompenzálja ezt, így ebben a fokozatban pontosan úgy fog viselkedni, mint egy analóg kerékpár. Teljesen analóg módban viszont nem túl élvezetes hajtani; az max végszükség esetén ajánlható, amikor teljesen lemerült akkuval kell eljutni hazáig vagy a legközelebbi konnektorig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!