Hogyan javíthatom a "ragadó" tárcsaféket kerékpáron?
Sziasztok!
Az a helyzet, hogy átalakítás miatt szét volt szedve az MTB-m viszont hogy össze lett rakva, az első (és igazából a hátsó is) fékemen, ha elengedem a fékkart, akkor nem megy teljesen vissza, olyan, mintha a rugónak nem lenne elég ereje visszahúzni, vagy csak koszos, nem tudom.
Ilyen fékem van: [link]
Ki lett cserélve a fékkábel és a kábel háza is, viszont ugyan úgy vezettem, mint eredetileg és a hossz is akkora.
A segítséget előre is köszönöm!
itt vam a felszereléhez útmutató.
Derítsd ki először, hogy hol "ragad"
Vedd le a bowdent a féknyeregről és a féknyergen mozgasd azt a rész ahova a boweden van kötve. Ez mozgatja a külső fékbetétet.
Ha ez ragad, akkor ott kell alaposan kitakarítani a nyerget.
Én ki szoktam fújni féktisztítóval, áztatom benzinben, stb. Mosás közben is mozgasd. Lehet összetömörítette magában mozgás közben a port, mocskot.
A belső - a kerékhez közelebbi - fékbetét nem mozog fékezés közben, azt csak a beállításkor lehet (kell) állítani egy imbuszcsavarral.
Ha nem a féknyereg mozgó alkatrészei akkor menj tovább: bowden és bowdenház, nnézd végig, húzogasd meg szekiónként. Teljesen fionoman kell mozognia a bowdennek a házában.
Ha ez sem, akkor a fékkart nézd át, mozgasd át, takarítsd ki alaposan.
Ha ez sem, akkor igyál meg 4-5 sört és holnap kezdd előlröl... :D
Én minden bowdenre teszek egy kis teflonos kenést. Ha az nincs, akkor olaj, WD-40, bármi.
Viszont ez a fék országútira való, nem montira.
Bowdenház végeire milyen zárófej van feltéve és hogyan?
A fém végkupak néha akadni tud a bowdennel, főleg, ha berántja a teflon cső végét.
Az is lehet a gond, hogy a bowdenház fémspirálja rosszul van levágva és a spirál vágott vége befelé ferdült, rászorul a bowdenszálra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!